Ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας ΝΔ, κ. Κώστα Βλάση στην κοπή πίτας του Πολιτικού Γραφείου Αθήνας (25/01/2023)

Σεβασμιώτατε

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Αγαπητοί συνάδελφοι βουλευτές

Αγαπητοί συνάδελφοι ιατροί και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι Πρόεδροι Επιμελητηρίων και Συλλόγων

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Αγαπητοί συμπατριώτες Αρκάδες

Φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη σημερινή σας παρουσία εδώ. Η θερμή και μαζική ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου επιβεβαιώνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, αυτό για το οποίο δεσμεύθηκα και για το οποίο πάλεψα από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με τα κοινά, τη δημιουργία μιας ισχυρής και σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης με τους συμπατριώτες μου Αρκάδες, που ανανεώνεται διαρκώς και της οποίας ο απώτερος σκοπός θα είναι πάντα η προώθηση του καλού της Αρκαδίας και των πολιτών της.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, για πρώτη φορά μετά από 3 ολόκληρα χρόνια, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας επέτρεπε να πραγματοποιήσουμε τέτοιου είδους μαζικές συγκεντρώσεις. Τώρα, όμως, που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και που με σωστή διαχείριση, συλλογική και ατομική ευθύνη και πάντα με τη βοήθεια της επιστήμης θα την αφήσουμε πίσω μας, δεν μπορούσα παρά να επιδιώξω να βρεθώ μαζί σας.

Η σημερινή μας συνάντηση είναι για μένα ιδιαιτέρως σημαντική για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί πριν από 8 χρόνια, στις 25 του Γενάρη του 2015, μου δώσατε για πρώτη φορά τη δυνατότητα – τιμώντας με με την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας – να σας εκπροσωπήσω στη Βουλή των Ελλήνων. 25 Γενάρη του 2015 – 25 Γενάρη του 2023: 8 χρόνια αφιερωμένα στους Αρκάδες, στην Αρκαδία και στην Πατρίδα. 8 χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας για να εκπληρώσω μέρος από όσα ονειρευόμουν κι όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύθηκα απέναντί σας.

Όσοι από εσάς με γνωρίζετε λίγο παραπάνω, θα θυμάστε πως η απόφασή μου να ασχοληθώ με την πολιτική πριν περίπου 12 χρόνια, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Η αλήθεια είναι ότι κάπου εδώ έβαλε το χεράκι του και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που σαν να είναι τώρα θυμάμαι τα λόγια του που με παρακινούσαν με θέρμη να το τολμήσω. Σε κάθε περίπτωση, μου, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποφασίσω, κι αυτό γιατί για να προχωρήσω στο βήμα αυτό έπρεπε να πάρω χρόνο και ενέργεια από τις μεγάλες μου αγάπες, την οικογένειά μου και την ιατρική επιστήμη.

Κάτι μέσα μου, όμως, με έσπρωχνε προς το δρόμο αυτό. Ίσως ήταν η αγάπη για την Αρκαδία και την Πατρίδα, ίσως η έμφυτη τάση μου για προσφορά, ίσως η ενστικτώδης και μόνιμη αντίδρασή μου κόντρα σ’ όλους όσοι επέμεναν να θεωρούν πως τα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα δεν μπορούν να αλλάξουν.

Και μπορεί αυτό σε κάποιους να ακουστεί εγωιστικό ή και υπεροπτικό, όμως ένας πρόχειρος απολογισμός της πορείας μου όλα αυτά τα χρόνια θεωρώ ότι με δικαιώνει και παράλληλα με παρακινεί να συνεχίσω στο δρόμο αυτό.

Κι αν ακόμα, όμως, δεχθούμε πως στην  αυτοκριτική, όσο ειλικρινής και αμερόληπτη κι αν είναι, παραμένει έντονο το υποκειμενικό στοιχείο, δεν μπορώ να μην συνυπολογίσω το γεγονός ότι, όλοι εσείς, οι συμπατριώτες μου Αρκάδες με στηρίξατε και συνεχίζετε να με στηρίζετε με την εμπιστοσύνη σας. Κι αν η διπλή εκλογή μου το 2015 μπορεί να εκληφθεί ως μια ευκαιρία σ’ έναν νέο άνθρωπο να δείξει τι μπορεί να προσφέρει, η σαρωτική προτίμησή σας στις εκλογές του 2019 ήρθε να επισφραγίσει τόσο την ισχύ του δεσμού που δομήσαμε μεταξύ μας, όσο και την αναγνώριση του έργου και των προσπαθειών μου.

Μέσα σ’ αυτά τα 8 χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά τόσο για την Αρκαδία όσο και για την Πατρίδα μας. Την τετραετία 2015-2019 ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελαν να βαρέσουν το νταούλι για να χορέψουν στο ρυθμό τους οι αγορές και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά απέτυχαν παταγωδώς. Η δημιουργική λογιστική, η υπερήφανη διαπραγμάτευση και η εκβιαστική τους προσέγγιση οδήγησαν τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εν τέλει σε capital controls και σ’ ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το «ναι» που βαφτίστηκε «όχι» σ’ ένα δημοψήφισμα φάρσα, που συντάραξε ολάκερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την ευκολία και την επιμονή, με την οποία μεθόδευσαν την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών αγνοώντας τις σφοδρές αντιδράσεις του ελληνικού λαού και δημιουργώντας τετελεσμένα, από τα οποία δεν μπορέσαμε και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Κανείς δεν θα ξεχάσει τη σκευωρία του δήθεν μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στην ιστορία της χώρας, της υπόθεσης Novartis, μέσω της οποίας σπιλώθηκαν οι υπολείψεις ανθρώπων που αποδεδειγμένα πλέον ήταν αθώοι και που αδιαμφισβήτητα έχουν πασχίσει για το καλό της Πατρίδας.

Κανείς δεν θα ξεχάσει τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 103 συνάνθρωποί μας, λόγω της εγκληματικής αμέλειας και των εσφαλμένων χειρισμών της Κυβέρνησης. Ούτε, φυσικά, μπορεί κάποιος να μην θυμάται με βαθιά λύπη την εικόνα της χώρας στο διεθνές στερέωμα, την εικόνα μιας χώρας που έγινε το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο περίγελος και ο υπαίτιος όλων των κακών.

Μπορεί ακόμα και σήμερα να φαντάζει αδιανόητο για εμάς, όμως ο κ. Τσίπρας όντας Πρωθυπουργός της χώρας πίστευε πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα και εξέθεσε την Πατρίδα μας στον τεράστιο κίνδυνο της – στην κυριολεξία – εισβολής τεράστιων προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Η πολιτική των ανοικτών συνόρων μας οδήγησε σε εικόνες εξαθλίωσης, όπως αυτές στη Μόρια, και στιγμάτισε την εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως.

Κι όλα αυτά ενώ διαδέχθηκαν στην εξουσία την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που παρέλαβε τη χώρα στη δίνη των μνημονίων και στο χείλος της καταστροφής και κατάφερε, όχι μόνο να την κρατήσει όρθια, αλλά και να την βάλει σε μια τροχιά σταθερότητας. Ήταν η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που παρέλαβε τη χώρα με ύφεση 7,2%, και την παρέδωσε με ανάπτυξη 0,73%.

Ήταν αυτή η Κυβέρνηση που προχώρησε στην μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς υποτίμηση νομίσματος, σβήνοντας ελλείματα 9,5% σε 2,5 χρόνια και πετυχαίνοντας μέσω PSI τη μεγαλύτερη απομείωση εθνικού χρέους συνολικού ύψους 175 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ προχώρησε σε σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο υλοποιώντας σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και εισάγοντας τομές στη δημόσια διοίκηση, όπως η καταγραφή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πολλά ακόμη.

Κυρίες και κύριοι, η ιστορία πλέον αναγνωρίζει πως η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν το μόνο ανάχωμα σε μια καταστροφική για τη χώρα πορεία και πως, αν το έργο της δεν είχε διακοπεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η Πατρίδα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση. Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς σεβόμενος τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων, δεν υπολόγισε κανένα πολιτικό κόστος προκειμένου η Ελλάδα να αφήσει δια παντός πίσω της όσα την ταλαιπώρησαν στο παρελθόν.

Γι αυτό και σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητος ένας απολογισμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν έχουν περάσει 4 χρόνια. Γιατί η μνήμη, αγαπητές φίλες και φίλοι, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προχωράμε μπροστά αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί σήμερα μπορούμε να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Η ιστορική μνήμη είναι αυτή που μας διασφαλίζει ότι δεν θα επαναλάβουμε λάθος επιλογές και πως δεν θα ρισκάρουμε την τύχη της Πατρίδας μας στα χέρια ανθρώπων, που αποδεδειγμένα δεν είναι ικανοί να τη διαχειριστούν.

Οι ίδιοι, όμως, δυστυχώς δεν λένε να παραδεχθούν την ανικανότητά τους. Γι αυτό ακόμα και σήμερα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σημαντικά και να στρέψουν την προσοχή τους σε δήθεν σκευωρίες, πράγμα που αποδεικνύεται και από τη σημερινή πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν καταλάβει ότι με τις κινήσεις τους αυτές το μόνο που καταφέρνουν είναι να συσπειρώνουν τη Νέα Δημοκρατία και τους ψηφοφόρους της, που γνωρίζουν ότι πάγια θέση μας είναι να έρχονται όλα στο φως. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από αυτά που τις τελευταίες μέρες έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας. Μήπως, όμως, τελικά βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη θέση μ’ αυτά που πρόκειται να αποκαλυφθούν. Όπως και να ‘χει τις απαντήσεις μας θα τις δώσουμε θεσμικά τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Και ο πιο μικρός απολογισμός της 4ετίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετός για να καταδείξει περίτρανα την ανικανότητα, την ιδεοληψία, την αδιαφορία και εν τέλει τη ζημιά που προξένησε στην Πατρίδα μας μια παρέα ανθρώπων, που, ως πρωταρχική της επιδίωξη είχε το ίδιον όφελος. Ευτυχώς η περιπέτεια αυτή – γιατί μόνο ως τέτοια μπορώ να τη χαρακτηρίσω- ολοκληρώθηκε με την τεράστια εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο αντίστοιχος απολογισμός των σχεδόν 4 ετών της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δικαιώνει, όχι μόνο όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλους εσάς, τους Έλληνες πολίτες, που μας εμπιστευτήκατε με την ψήφο σας και μας δώσατε την ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο αύριο. Έγιναν όλα σωστά σ’ αυτά τα 3,5 χρόνια; Φυσικά και όχι. Υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και αστοχίες; Βεβαίως και υπήρξαν!

Ακόμα, όμως, και ο πιο δύσπιστος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το γεγονός ότι έχει συντελεστεί ένα τεράστιο έργο, το οποίο έχει αλλάξει τα δεδομένα και τη θέση της χώρας μας. Κι όλα αυτά εν μέσω μιας περιόδου, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, κυρίως λόγω των τεράστιων εξωγενών παραγόντων, οι οποίοι επηρέασαν δραματικά τις εξελίξεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα. Σας θυμίζω πως λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας κληθήκαμε ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα στον Έβρο. Μια συγκυρία που, υπό άλλες συνθήκες και με λάθος χειρισμούς, θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία.

Μέσα από την σωστή διαχείριση αυτής της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της προσπάθειας εισβολής στην ελληνική επικράτεια, αποδείξαμε στην πράξη την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα, αλλά και το πώς ορίζουμε τον όρο Πατρίδα, μια Πατρίδα που έχει σύνορα, τα οποία είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα. Επιτρέψτε μου να πιστεύω πως μόνο τυχαία δεν είναι η αυξανόμενη ένταση από πλευράς Τουρκίας τα τελευταία 4 χρόνια. Στον Έβρο, αλλά και στο Αιγαίο, σε πρακτικό αλλά και ρητορικό επίπεδο, οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, γιατί απλούστατα η τουρκική ηγεσία και γνωρίζει και βλέπει τι μπορεί να πετύχει η χώρα μας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι αυτό δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια.

Στις προκλήσεις αυτές απαντάμε και θα συνεχίσουμε να απαντάμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, με όπλο την προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, αλλά και τις άριστες διπλωματικές σχέσεις και τις σημαντικές συμφωνίες που έχουμε δομήσει σε διεθνές επίπεδο.

Όντας στο Υπουργείο Εξωτερικών για 2 χρόνια, ως Υφυπουργός με αρμοδιότητα τον απόδημο Ελληνισμό,  μπόρεσα εκ των έσω να βιώσω τον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο επιδοθήκαμε, προκειμένου να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα και να συνάψουμε σημαντικές συμφωνίες, που επιβεβαιώνουν το ρόλο της Ελλάδας ως σημαντικού παίκτη και παράγοντα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι προσπάθειές μας, όμως, δεν περιορίστηκαν μόνο σε διπλωματικό και επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά φροντίσαμε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια να ενισχύσουμε και πρακτικά την αμυντική θωράκιση και την αποτρεπτική μας ισχύ μέσω των σημαντικότατων συμφωνιών που υπογράψαμε με Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, η χώρα μας για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, μεγάλωσε τα θαλάσσια σύνορά της μέσω των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, καταρρίπτοντας στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν ήταν όμως η μόνη δοκιμασία στην οποία υπεβλήθη η Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας τον Φλεβάρη του 2020 και επηρέασε τις ζωές όλων μας δια παντός. Και σ’ αυτή, όμως, την πρόκληση η κυβέρνησή μας έδωσε πειστικές απαντήσεις και τα κατάφερε καλύτερα από άλλες χώρες, που θεωρούνται φορείς βέλτιστων πρακτικών. Καταφέραμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στο μικρότερο δυνατό βαθμό έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και τους πολίτες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χάσαμε συνανθρώπους μας, ούτε ότι η παρατεταμένη απουσία επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και τα νοικοκυριά˙ όμως σε καμία περίπτωση δεν οδηγηθήκαμε στο χάος, που κάποιοι περίμεναν και ίσως κάποιοι επιθυμούσαν. Αντιθέτως, εκμεταλλευθήκαμε πλήρως κάθε ευκαιρία που μας δόθηκε πρωταγωνιστώντας στην δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης και στηρίξαμε την οικονομία μας και τους Έλληνες.

Εφαρμόσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα εμβολιασμού και εισηγηθήκαμε τη δημιουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταφέρνοντας έτσι να ανοίξουμε πρώτοι τον τουρισμό μας και να οδηγήσουμε σταδιακά τη χώρα σε κατάσταση κανονικότητας.  Η σειρά των προκλήσεων ήρθε να συμπληρωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση, αλλά και τις παγκόσμιες πληθωριστικές τάσεις, που την συνοδεύουν.

Η οικονομία της χώρας μας, αλλά και οι Έλληνες πολίτες, δοκιμάζονται για ακόμη μία φορά από μία διεθνή συγκυρία, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, τις αρνητικές επιπτώσεις, όμως, της οποίας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Για ακόμη μία φορά η χώρα μας πρωταγωνιστεί, καθώς η Κυβέρνησή μας εκπόνησε και εφάρμοσε ένα τεράστιο πρόγραμμα στήριξης, το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη με βάση το ΑΕΠ της, ενάντια στην ενεργειακή κρίση, καταφέρνοντας, στο μέτρο του εφικτού, να μετριάσει τα βάρη που έπεσαν στην ελληνική κοινωνία.

Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους Έλληνες πολίτες αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είμαστε δίπλα στην κοινωνία, γιατί είμαστε κύτταρο από τα κύτταρά της.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατάφερε εν μέσω παρατεταμένων και συνεχόμενων κρίσεων να κρατήσει την χώρα όρθια. Κι αυτό το παραδέχονται όλοι, εντός κι εκτός συνόρων. Δεν μείναμε, όμως, μόνο στη διαχείριση των κρίσεων αυτών, αλλά κάναμε πολύ περισσότερα.

Παράλληλα με τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων και συγκυριών φροντίσαμε να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και να κάνουμε πράξη όλα όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Το σημαντικότερο όλων; Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα μας από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και να δώσουμε με τον τρόπο αυτό τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία, ενώ με σταθερά βήματα οδεύουμε και προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους.

Επενδύσεις όπως το Ελληνικό, που παρέμεναν κολλημένες, άρχισαν να υλοποιούνται, ενώ εθνικής σημασίας είναι και η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα, αλλά και η επανεκκίνηση των ναυπηγείων της Σύρου και της Ελευσίνας. Εξίσου σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον και τελικά η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με εταιρείες-κολοσσούς όπως η Google, η Pfizer και η Microsoft που αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Φέτος η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην ευρωπαϊκή ένωση τόσο σε ρυθμούς ανάπτυξης όσο και απομείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μπορείτε να φανταστείτε που θα βρισκόμασταν αν δεν είχαν μεσολαβήσει ο κορωνοϊός και η ενεργειακή κρίση; Είμαι βέβαιος πως θα μιλάγαμε για ένα οικονομικό θαύμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήταν πραγματικά τιμή για εμένα να αποτελώ μέλος της Κυβέρνησης αυτής για σχεδόν δύο χρόνια ως Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό και θέλω για ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έθεσα ως πρώτη προτεραιότητα την ενδυνάμωση της σχέσης των απανταχού Ελλήνων με τη μητέρα Πατρίδα και, παρόλο που μεγάλο μέρος της θητείας μου συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, κατάφερα να βρεθώ δίπλα στους Έλληνες της Διασποράς αποδεικνύοντας στην πράξη πως η Πατρίδα δεν τους έχει ξεχάσει. Αντιθέτως τους θέλει αρωγούς στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς η ανιδιοτελής αγάπη τους για την Ελλάδα αλλά και όλα όσα έχουν πετύχει σε χώρες μακρινές αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο.

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Αίγυπτο κι από την Αγγλία μέχρι την Ουκρανία, όπου ήταν και το τελευταίο μου ταξίδι, η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά κι οφείλουμε να την τροφοδοτούμε. Γι αυτό και προχωρήσαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των προξενικών μας αρχών, ενώ υλοποιήσαμε και τη σημαντικότατη διαδικασία της απευθείας καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων από τους προξενικούς μας υπαλλήλους, που δίνει τέλος στην ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο τεράστιο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών του κράτους που έχει συντελεστεί από την Κυβέρνησή μας. Προτεραιότητα έδωσα, επίσης, στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης StaEllinika. Επίσης βαρήνουσας σημασίας ήταν για μένα και οι εκκλησιαστικές υποθέσεις, και όντας πάντα στο πλευρό των Πατριαρχείων μας, αλλά και του Αγίου Όρους, του μοναδικού αυτού για την ορθοδοξία μας συμβόλου, διευκόλυνα και στήριξα το σημαντικό τους έργο.

Φίλες και φίλοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια της σε όλους τους τομείς και η τεράστια προσπάθεια που έχει συντελεστεί δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και την Αρκαδία μας. Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος γι αυτό! Ο τόπος μας, από εκεί που για χρόνια βρισκόταν αποκομμένος από τις εξελίξεις, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο και πλέον πρωταγωνιστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Πλέον η Πολιτεία, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Αρκαδία και στους Αρκάδες, και είμαι πολύ χαρούμενος αν μπόρεσα κι εγώ από πλευράς μου να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην εξέλιξη αυτή, γιατί πραγματικά πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι είμαστε φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα, όταν δουλεύουμε συστηματικά και έχουμε συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις. Τα επιτεύγματα των Αρκάδων συμπατριωτών μας, που μεγαλουργούν στα πέρατα της γης, αποδεικνύει τη δύναμη του DNA μας. Ο τόπος, που πριν από 200 χρόνια αποτέλεσε την κοιτίδα της Ελληνικής Επανάστασης, έρχεται σήμερα και πάλι στο προσκήνιο για να δικαιώσει τους αγώνες των προγόνων μας.

Βασικό μου μέλημα – για το οποίο είχα δεσμευθεί προεκλογικά – και το οποίο έθεσα σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα της εκλογής μου ήταν η προσέλκυση νέων και σημαντικών επενδύσεων, που θα δώσουν νέα πνοή στον τόπο μας και θα εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί ουσιαστικά ένας τόπος, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία και τελικά οι νέοι μας να μη φεύγουν μακριά από τον τόπο που μεγάλωσαν.

Εργάστηκα σκληρά και συνεργάστηκα άριστα τόσο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τους φίλους Υπουργούς και Υφυπουργούς προκειμένου ο στόχος αυτός να γίνει πραγματικότητα και θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Ήταν αμέτρητες οι συναντήσεις μου μαζί τους, αλλά και με τους επιχειρηματίες που επένδυσαν, προκειμένου να ξεπεράσουμε κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα θεωρώ πως μας δικαιώνει, καθώς σήμερα δύο πολύ μεγάλες επενδύσεις ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, της DEMO και της ELPEN, γίνονται στην Τρίπολη, ενώ ενδιαφέρον για αντίστοιχες επενδύσεις έχουν εκδηλώσει και άλλες εταιρείες και πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες αναμένονται θετικές εξελίξεις. Αν πριν από μερικά χρόνια κάποιος έλεγε ότι η Τρίπολη πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα κόμβο της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου, τότε θα χαρακτηριζόταν στην καλύτερη περίπτωση ως ονειροπόλος. Εμείς όμως το κάναμε πράξη, γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, γιατί γνωρίζουμε ότι η ουσιαστική αναβάθμιση της Αρκαδίας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

Αντίστοιχης σημασίας έργο αποτελεί και η έλευση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, με την Μεγαλόπολη να γίνεται η πρώτη πόλη που αποκτά φυσικό αέριο και την Τρίπολη την Κόρινθο, την Καλαμάτα και την Σπάρτη να ακολουθούν. Δεν μείναμε όμως μόνο σ’ αυτό, αλλά καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων θέρμανσης με μηδενικό ή ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και χωρίς τέλη σύνδεσης.

Η έλευση του δικτύου φυσικού αερίου θα αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και των επενδυτικών ευκαιριών του τόπου μας, ώστε οι επιχειρήσεις μας να γίνουν ανταγωνιστικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεγάλο μέρος της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας πρόκειται επίσης να λάβει χώρα στη Μεγαλόπολη, καθώς εξίσου σημαντικά είναι τα έργα που πραγματοποιούνται και πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, που στόχο έχει τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Μεγαλόπολης. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή θα έχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που αναβαθμίζεται μέσω της δημιουργίας πράσινου υπολογιστικού κέντρου, αλλά και της δημιουργίας κόμβου βιοοικονομίας και δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης, οι οποίες θα συνδέουν το Πανεπιστήμιο και τους ερευνητές με το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Καταφέραμε επίσης να επιλύσουμε το ζήτημα της παραχώρησης των χώρων του τέως ψυχιατρείου στο ΠΑΠΕΛ, προκειμένου να του δώσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου campus, που θα συμβάλλει στην εξέλιξη της Αρκαδίας σ’ έναν κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό – και αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του πρωτογενούς τομέα – θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης το έργο των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Τάκας, ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό όχι μόνο για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού.

Ασχοληθήκαμε με τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά. Φροντίσαμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να παρεμβαίνουμε για να δίνουμε λύσεις σε χρόνια και έκτακτα προβλήματα. Διευθετούμε τα ζητήματα αποζημίωσης όσων έχουν πληγεί από ακραία φυσικά φαινόμενα και από πυρκαγιές, ενώ δεν έχουμε ξεχάσει τόσο το ζήτημα του καταδυτικού πάρκου στον Τυρό που δυστυχώς έχει καθυστερήσει. Όσον αφορά το θέμα της παράκαμψης των Λαγκαδίων, όπου για πρώτη φορά μετά από χρόνια προχωράμε συντεταγμένα και μεθοδικά, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο έχει αναθέσει σε τεχνικό σύμβουλο αφενός την εκπόνηση των απαραίτητων γεωτεχνικών ερευνών και αφετέρου τον επανέλεγχο και τη συμπλήρωση του συνόλου των μελετών προκειμένου να ωριμάσει της κατασκευής του έργου. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του ’23 και έτσι θα έχει συντελεστεί το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου, για το οποίο όμως θα πρέπει να βρεθούν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την ανεύρεση των οποίων θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας.

Φίλες και φίλοι, είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να απαριθμήσω για να παρουσιάσω το κυβερνητικό έργο στην Αρκαδία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Αυτό, όμως, που θεωρώ πως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να γίνει αντιληπτό πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της. Γι αυτό είμαι υπερήφανος όντας μέλος της παράταξης αυτής και έχοντας υπάρξει μέλος της Κυβέρνησής μας. Γιατί μπορώ σήμερα να σας κοιτάζω στα μάτια με βλέμμα καθαρό, με τη συνείδησή μου ήσυχη και με τη σιγουριά πως τίμησα τη σχέση ειλικρίνειας κι εμπιστοσύνης που έχουμε δομήσει αυτά τα 8 χρόνια.

Μείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις, στις αρχές και στις αξίες μας. Αφήσαμε στην άκρη τον λαϊκισμό και τις κενές υποσχέσεις, και μέσα από σκληρή δουλειά κάναμε πράξη αυτό, για το οποίο είχαμε δεσμευθεί: να οδηγήσουμε την Πατρίδα σ’ ένα καλύτερο αύριο και να αφήσουμε δια παντός πίσω μας τις καταστάσεις που την ταλαιπώρησαν για πάνω από μία δεκαετία. Πλέον έχουμε θέσει τα θεμέλια για να μπορέσει η χώρα να αναπτυχθεί με βάση τις δυνατότητές της.

Πλέον έχουμε δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια χώρα που ακμάζει και προχωρά με σιγουριά στο μέλλον. Σ’ αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε κοινωνούς και συνοδοιπόρους, και είμαι βέβαιος πως σύντομα, όταν σας ζητήσουμε να επικυρώσουμε εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης που μας ενώνει, θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας! Το χρωστάμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, να παλέψουμε σκληρά για να τους παραδώσουμε μια Πατρίδα δυνατή και ακμάζουσα. Γιατί όπως έλεγε και ο Κωστής Παλαμάς «Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις, όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις. Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα, και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του…». Καθένας από εμάς έχει μερίδιο ευθύνης στη διαδικασία αυτή, στο να σεβαστούμε και να φροντίσουμε την Πατρίδα μας, αυτό το άγιο περιβόλι που μας κληροδοτήθηκε και το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Προσωπικά  παραμένω  δίπλα   σας,   υπηρετώντας   πιστά   τους  Αρκάδες  και   δουλεύοντας σκληρά για το καλό της Αρκαδίας μας. Μαζί θα προχωρήσουμε με αισιοδοξία και δύναμη! Για μια Αρκαδία όπως την ονειρευόμαστε, για μια Πατρίδα υπερήφανη και ισχυρή, για μια Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη με Πρωθυπουργό τονΚυριάκο Μητσοτάκη!

Σας ευχαριστώ ολόψυχα για την συγκλονιστική σας παρουσία εδώ!

Καλή δύναμη! Καλό αγώνα!