Κεντρική προεκλογική ομιλία υποψήφιου βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση στην Τρίπολη

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες

Κύριε Πρόεδρε

Κύριοι αντιπεριφερειάρχες, κύριοι δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι αντιδήμαρχοι, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, κύριε πρύτανη, κύριε πρόεδρε του επιμελητηρίου Αρκαδίας, κυρίες και κύριοι πρόεδροι συλλόγων και σωματείων

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη σημερινή συγκλονιστική και για μένα δυναμογόνο παρουσία σας. Η θερμή και μαζική ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου επιβεβαιώνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, αυτό για το οποίο δεσμεύθηκα και για το οποίο πάλεψα από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με τα κοινά: τη δημιουργία μιας ισχυρής και σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης με εσάς, τους συμπατριώτες μου Αρκάδες, η οποία ανανεώνεται διαρκώς και της οποίας ο απώτερος σκοπός θα είναι πάντα η προώθηση του καλού της Αρκαδίας και των πολιτών της.

Γι αυτή την εμπιστοσύνη οφείλω – πέρα και πάνω απ’ όλα – να σας ευχαριστήσω, αλλά και να σας διαβεβαιώσω, ότι από το 2015 έως και σήμερα που έχω την τιμή να σας εκπροσωπώ στη Βουλή των Ελλήνων, έκανα ό,τι περνά από το χέρι μου για να την τιμήσω. Μέσα σ’ αυτά τα 8 χρόνια έγιναν πολλά, τόσο για την Αρκαδία όσο και για την Πατρίδα μας. Σήμερα, που βρισκόμαστε 3 μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, θεωρώ ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή να κάνουμε έναν απολογισμό και με βάση τα συμπεράσματά μας να προσέλθουμε στην κάλπη. Γιατί, τελικά, ο πιο ασφαλής τρόπος, για να επιλέξουμε πώς θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν είναι άλλος από τη σύγκριση των πεπραγμένων αυτών που κυβέρνησαν τον τόπο μας την τελευταία 8ετία. Πλέον, όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε και να συγκρίνουμε και νομίζω πως τα συμπεράσματα από τη διαδικασία αυτή είναι μάλλον ξεκάθαρα.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2015-2019, ανασύρουμε από τη μνήμη μας κάποιες από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Ήταν τότε που ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελαν να βαρέσουν το νταούλι για να χορέψουν στο ρυθμό τους οι αγορές και οι ευρωπαίοι εταίροι μας… Απέτυχαν παταγωδώς. Ήταν τότε που η δημιουργική λογιστική, η υπερήφανη διαπραγμάτευση και η εκβιαστική τους προσέγγιση οδήγησαν τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εν τέλει σε κλείσιμο των τραπεζών, σε capital controls και σ’ ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το «όχι» που βαφτίστηκε «ναι» σ’ ένα δημοψήφισμα φάρσα, το οποίο συντάραξε ολάκερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την ευκολία και την επιμονή, με την οποία μεθόδευσαν την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών αγνοώντας τις σφοδρές αντιδράσεις του ελληνικού λαού και δημιουργώντας τετελεσμένα, από τα οποία δεν μπορέσαμε και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Κανείς δεν θα ξεχάσει τη σκευωρία του δήθεν μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στην ιστορία της χώρας, της υπόθεσης Novartis, μέσω της οποίας σπιλώθηκαν οι υπολήψεις ανθρώπων που αποδεδειγμένα πλέον ήταν αθώοι και που αδιαμφισβήτητα έχουν πασχίσει για το καλό της Πατρίδας.

Μπορεί ακόμα και σήμερα να φαντάζει αδιανόητο για εμάς, όμως ο κ. Τσίπρας, όντας Πρωθυπουργός της χώρας, πίστευε πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα και εξέθεσε την Πατρίδα μας στον τεράστιο κίνδυνο της – στην κυριολεξία – εισβολής τεράστιων παράνομων μεταναστευτικών ροών. Η πολιτική των ανοικτών συνόρων μας οδήγησε σε εικόνες εξαθλίωσης, όπως αυτές στη Μόρια, και στιγμάτισε την εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως.

Κι όλα αυτά, ενώ διαδέχθηκαν στην εξουσία την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που παρέλαβε τη χώρα στη δίνη των μνημονίων και στο χείλος της καταστροφής και κατάφερε, όχι μόνο να την κρατήσει όρθια, αλλά και να την βάλει σε μια τροχιά σταθερότητας. Ήταν η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που παρέλαβε τη χώρα με ύφεση 7,2%, και την παρέδωσε με ανάπτυξη 0,73% και η οποία προχώρησε στην μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς υποτίμηση νομίσματος, σβήνοντας ελλείματα 9,5% σε 2,5 χρόνια και πετυχαίνοντας μέσω PSI τη μεγαλύτερη απομείωση εθνικού χρέους συνολικού ύψους 175 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κυρίες και κύριοι, η ιστορία πλέον αναγνωρίζει πως η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν το μόνο ανάχωμα σε μια καταστροφική για τη χώρα πορεία και πως, αν το έργο της δεν είχε διακοπεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η Πατρίδα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση. Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς σεβόμενος τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων, δεν υπολόγισε κανένα πολιτικό κόστος προκειμένου η Ελλάδα να αφήσει δια παντός πίσω της όσα την ταλαιπώρησαν στο παρελθόν. Γιατί για εκείνον το καλό της Πατρίδας και των Ελλήνων ήταν και είναι ο ύψιστος σκοπός. Σ’ ευχαριστούμε Πρόεδρε για όλα όσα έχεις κάνει για τον τόπο μας, σ’ ευχαριστούμε γιατί πάντα ο λόγος σου είναι βάλσαμο για την ψυχή του κάθε Έλληνα και η στάση σου φάρος αξιοπρέπειας, σθένους και τόλμης.

Σήμερα, λοιπόν, τους ανθρώπους που έφεραν την πατρίδα στο χείλος της καταστροφής την 4ετία ’15-‘19, τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του, αυτούς τους ανθρώπους ακούτε και σήμερα να διεκδικούν ανερυθρίαστα την ψήφο σας, υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια και λεφτά που ως δια μαγείας θα κατακλύσουν την ελληνική οικονομία και τις τσέπες των πολιτών.

Στα κενά λόγια τους εμείς απαντάμε με έργα και αποδείξεις. Απαντάμε με όσα πετύχαμε ως κυβέρνηση. Ο απολογισμός των 4 ετών της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δικαιώνει, όχι μόνο όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλους εσάς, τους Έλληνες πολίτες, που μας εμπιστευτήκατε με την ψήφο σας και μας δώσατε την ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο αύριο.

Έγιναν όλα σωστά σ’ αυτά τα 4 χρόνια; Φυσικά και όχι. Υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και αστοχίες; Βεβαίως και υπήρξαν! Ακόμα, όμως, και ο πιο δύσπιστος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το γεγονός ότι έχει συντελεστεί ένα τεράστιο έργο, το οποίο έχει αλλάξει τα δεδομένα και τη θέση της χώρας μας. Κι όλα αυτά εν μέσω μιας περιόδου, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, κυρίως λόγω των τεράστιων εξωγενών παραγόντων, οι οποίοι επηρέασαν δραματικά τις εξελίξεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα.

Σας θυμίζω πως λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας κληθήκαμε ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα στον Έβρο. Μια συγκυρία που, υπό άλλες συνθήκες και με λάθος χειρισμούς, θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Μέσα από την σωστή διαχείριση αυτής της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου, αυτής της προσπάθειας εισβολής στην ελληνική επικράτεια, αποδείξαμε στην πράξη την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα, αλλά και το πώς ορίζουμε τον όρο Πατρίδα. Μια Πατρίδα που έχει σύνορα, τα οποία είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα. Στον Έβρο, αλλά και στο Αιγαίο, σε πρακτικό αλλά και σε ρητορικό επίπεδο, οι προκλήσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη. Σ’ αυτές, όμως, τις προκλήσεις απαντήσαμε ψύχραιμα και αποτελεσματικά με όπλο την προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, αλλά και τις άριστες διπλωματικές σχέσεις που έχουμε δομήσει σε διεθνές επίπεδο.

Όντας στο Υπουργείο Εξωτερικών για 2 χρόνια, ως Υφυπουργός με αρμοδιότητα τον απόδημο Ελληνισμό, μπόρεσα εκ των έσω να βιώσω τον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο επιδοθήκαμε, προκειμένου να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα και καθιστώντας την παράγοντα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι προσπάθειές μας, όμως, δεν περιορίστηκαν μόνο σε διπλωματικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Φροντίσαμε, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, να ενισχύσουμε και πρακτικά την αμυντική θωράκιση και την αποτρεπτική μας ισχύ, μέσω των σημαντικότατων συμφωνιών που υπογράψαμε με Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία. Επιπλέον η χώρα μας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μεγάλωσε τα θαλάσσια σύνορά της μέσω των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, καταρρίπτοντας έτσι στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εκκινήσαμε και τη διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν ήταν, όμως, η μόνη δοκιμασία στην οποία υπεβλήθη η Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας τον Φλεβάρη του 2020 και επηρέασε τις ζωές όλων μας δια παντός. Και σ’ αυτή, όμως, την πρόκληση η κυβέρνησή μας έδωσε πειστικές απαντήσεις και τα κατάφερε καλύτερα από άλλες χώρες, που θεωρούνται φορείς βέλτιστων πρακτικών. Καταφέραμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στο μικρότερο δυνατό βαθμό έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και τους πολίτες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χάσαμε συνανθρώπους μας, ούτε ότι η παρατεταμένη απουσία επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και τα νοικοκυριά. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν οδηγηθήκαμε στο χάος, που κάποιοι περίμεναν και ίσως κάποιοι επιθυμούσαν. Αντιθέτως, εκμεταλλευθήκαμε πλήρως κάθε ευκαιρία που μας δόθηκε πρωταγωνιστώντας στην δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης και στηρίξαμε την οικονομία μας και τους Έλληνες, στον βαθμό που τα δημοσιονομικά της χώρας μας επέτρεπαν, ενώ καταφέραμε με ασφάλεια να ανοίξουμε πρώτοι τον τουρισμό μας και να οδηγήσουμε σταδιακά τη χώρα σε κατάσταση κανονικότητας.

Η σειρά των προκλήσεων ήρθε να συμπληρωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση, αλλά και τις παγκόσμιες πληθωριστικές τάσεις, που την συνοδεύουν. Και πάλι, όμως, ήμασταν εκεί για να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας και τους Έλληνες πολίτες, που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από μία διεθνή συγκυρία, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, αλλά τις επιπτώσεις της κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Για ακόμη μία φορά η χώρα μας πρωταγωνιστεί, καθώς η Κυβέρνησή μας εκπόνησε και εφάρμοσε ένα τεράστιο πρόγραμμα στήριξης, το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη με βάση το ΑΕΠ της, ενάντια στην ενεργειακή κρίση, καταφέρνοντας, στο μέτρο του εφικτού, να μετριάσει τα βάρη που έπεσαν στην ελληνική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατάφερε εν μέσω παρατεταμένων και συνεχόμενων κρίσεων να κρατήσει την χώρα όρθια. Κι αυτό το παραδέχονται όλοι, εντός κι εκτός συνόρων.

Φροντίσαμε να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και να κάνουμε πράξη σχεδόν όλα όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Το σημαντικότερο όλων; Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα μας από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και να δώσουμε με τον τρόπο αυτό τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία, ενώ βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους.

Επενδύσεις όπως το Ελληνικό, που παρέμεναν κολλημένες, άρχισαν να υλοποιούνται, ενώ εθνικής σημασίας είναι και η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα, αλλά και η επανεκκίνηση των ναυπηγείων της Σύρου και της Ελευσίνας. Εξίσου σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον και τελικά η εμπιστοσύνη εταιρειών-κολοσσών, όπως η Google, η Pfizer και η Microsoft, που αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην ευρωπαϊκή ένωση τόσο σε ρυθμούς ανάπτυξης όσο και απομείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μπορείτε να φανταστείτε που θα βρισκόμασταν αν δεν είχαν μεσολαβήσει ο κορωνοϊός και η ενεργειακή κρίση; Είμαι βέβαιος πως θα μιλάγαμε για ένα οικονομικό θαύμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήταν πραγματικά τιμή για εμένα να αποτελώ μέλος της Κυβέρνησης αυτής για σχεδόν δύο χρόνια ως Υφυπουργός Εξωτερικών και θέλω για ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω όλους εσάς, αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έθεσα ως πρώτη προτεραιότητα την ενδυνάμωση της σχέσης των απανταχού Ελλήνων με τη μητέρα Πατρίδα και, παρόλο που μεγάλο μέρος της θητείας μου συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, κατάφερα να βρεθώ δίπλα στους Έλληνες της Διασποράς αποδεικνύοντας στην πράξη πως η Πατρίδα δεν τους έχει ξεχάσει. Αντιθέτως, τους θέλει αρωγούς στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς η ανιδιοτελής αγάπη τους για την Ελλάδα, αλλά και όλα όσα έχουν πετύχει σε χώρες μακρινές, αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο.

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Αίγυπτο κι από την Αγγλία μέχρι την Ουκρανία, η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά κι οφείλουμε να την τροφοδοτούμε. Λόγω, μάλιστα, της έξαρσης της πανδημίας θέσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου ως απόλυτη προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των προξενικών μας αρχών. 60 πρεσβείες και προξενεία μας απέκτησαν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω του MyConsulLive, ενώ υλοποιήσαμε και τη σημαντικότατη διαδικασία της απευθείας καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων από τους προξενικούς μας υπαλλήλους, που δίνει τέλος στην ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο τεράστιο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών του κράτους που έχει συντελεστεί από την Κυβέρνησή μας. Προτεραιότητα έδωσα, επίσης, στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης StaEllinika, ενώ βαρύνουσας σημασίας ήταν για μένα και οι εκκλησιαστικές υποθέσεις, και όντας πάντα στο πλευρό των Πατριαρχείων μας, αλλά και του Αγίου Όρους, του μοναδικού αυτού για την ορθοδοξία μας συμβόλου, διευκόλυνα και στήριξα το σημαντικό τους έργο.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, αν ένα πράγμα διέκρινε τη διακυβέρνησή μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτό ήταν η συνέπεια λόγων και έργων. Εστιάσαμε στα μεγάλα, αλλά και στα μικρά, κάνοντας πράξη αυτά που είχαμε εξαγγείλει το 2019 και διεκδικώντας με την αξιοπιστία λόγων και πράξεων την εμπιστοσύνη σας.

Μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης και παράλληλα μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Καταφέραμε να ρίξουμε την ανεργία από το 17,3% που την παραλάβαμε, στο 11,7%. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 Ευρώ και τις συντάξεις κατά 7,75% για 1,7 εκατ συνταξιούχους. Προχωρήσαμε, για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια στον διορισμό 25.000 εκπαιδευτικών! Ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 18.000 γιατρούς και υγειονομικούς, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία με 6.500 προσλήψεις. Επιλύσαμε το πρόβλημα της εκκαθάρισης των παλαιών συντάξεων και μειώσαμε δραστικά το χρόνο έκδοσης νέων συντάξεων στις 60 μέρες, όταν το 2018 απαιτούνταν 2 και 3 χρόνια για να εκδοθούν.

Έγιναν πάρα πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα, αν οι πολίτες μας εμπιστευθούν ξανά. Πραγματικά πιστεύω πως καμία άλλη Κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν κατάφερε να κάνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κι εν μέσω τόσων κρίσεων. Πάνω στα θεμέλια που δόμησε το έργο μας θέλουμε να χτίσουμε την Ελλάδα του 2030 και αυτό γίνεται ξεκάθαρο από το πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει για την επόμενη τετραετία. Ένα πρόγραμμα μελετημένο και πλήρως κοστολογημένο, που έχει ως προτεραιότητα την κοινωνία, τους πολίτες, αλλά και την Πατρίδα. Έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία και στην ελληνική οικογένεια κι αυτό το αποδεικνύουμε προτείνοντας ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά τους τομείς αυτούς, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Στόχος μας είναι να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών με αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία, αλλά και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ. Έφτασε η ώρα να στηρίξουμε τους δημοσίους υπαλλήλους με αύξηση μισθών και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024 και να προχωρήσουμε σε νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Εστιάζουμε σε μία καλύτερη δημόσια υγεία για όλους με:

  • Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους.

  • Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας

  • Δωρεάν προσωπικό γιατρό και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.

  • Μείωση των χρόνων αναμονής στις διακομιδές του ΕΚΑΒ, στα επείγοντα και στα χειρουργεία κατά 70%.

Στοχεύουμε στη σημαντική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας μέσω της διεύρυνσης της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και της επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα. Δημιουργούμε 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027 και κατασκευάζουμε νέες φοιτητικές εστίες για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

Και φυσικά συνεχίζουμε την πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών αυξάνοντας σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Στο πρόγραμμά μας προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027, αύξηση του αφορολόγητου (από 1/1/2024) κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα.

Στον αντίποδα ο κ. Τσίπρας τάζει τη γη της επαγγελίας δημιουργώντας ένα λογαριασμό 83 δισ., ρισκάροντας να τινάξει την οικονομία μας και πάλι στον αέρα και να γκρεμίσει εν μία νυκτί όλα όσα χτίσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Έχοντας ως Υφυπουργός Εξωτερικών συναντηθεί με πολλούς αξιωματούχους ξένων κρατών, αλλά και με επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού, αυτό που πάντα μου μετέφεραν στις συζητήσεις μας είναι η τεράστια σημασία του όρου σταθερότητα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Φίλες και φίλοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια της σε όλους τους τομείς και η τεράστια προσπάθεια που έχει συντελεστεί δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και την Αρκαδία μας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γι αυτό! Ο τόπος μας, από εκεί που για χρόνια βρισκόταν αποκομμένος από τις εξελίξεις, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο και πλέον πρωταγωνιστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Πλέον η Πολιτεία, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Αρκαδία και στους Αρκάδες, και είμαι πολύ χαρούμενος αν μπόρεσα κι εγώ από πλευράς μου να βάλω ένα λιθαράκι στην εξέλιξη αυτή, γιατί πραγματικά πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι είμαστε φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα, όταν δουλεύουμε συστηματικά και έχουμε συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις. Τα επιτεύγματα των Αρκάδων συμπατριωτών μας, που μεγαλουργούν στα πέρατα της γης, αποδεικνύουν τη δύναμη του DNA μας. Ο τόπος, που πριν από 200 χρόνια αποτέλεσε την κοιτίδα της Ελληνικής Επανάστασης, έρχεται σήμερα και πάλι στο προσκήνιο για να δικαιώσει τους αγώνες των προγόνων μας.

Βασικό μου μέλημα, για το οποίο είχα δεσμευθεί προεκλογικά και το οποίο έθεσα σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, ήταν η προσέλκυση νέων και σημαντικών επενδύσεων, που θα δώσουν νέα πνοή στον τόπο μας και θα εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί ουσιαστικά ένας τόπος, να δημιουργηθούν δηλαδή νέες θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία και τελικά οι νέοι μας να μη φεύγουν μακριά από τον τόπο που μεγάλωσαν.

Εργάστηκα σκληρά και συνεργάστηκα άριστα τόσο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τους φίλους Υπουργούς και Υφυπουργούς, προκειμένου ο στόχος αυτός να γίνει πραγματικότητα και θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Ήταν αμέτρητες οι συναντήσεις μου μαζί τους, αλλά και με τους επιχειρηματίες που επένδυσαν, προκειμένου να ξεπεράσουμε κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα θεωρώ πως μας δικαιώνει, καθώς σήμερα δύο πολύ μεγάλες επενδύσεις ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, της DEMO και της ELPEN, υλοποιούνται ήδη στην Τρίπολη, ενώ ενδιαφέρον για αντίστοιχες επενδύσεις έχουν εκδηλώσει και άλλες τρεις εταιρείες. Τους επόμενους μήνες αναμένονται θετικές εξελίξεις. Αν πριν από μερικά χρόνια κάποιος έλεγε ότι η Τρίπολη πρόκειται να εξελιχθεί σε έναν κόμβο – όχι μόνο της ελληνικής – αλλά της πανευρωπαϊκής βιομηχανίας φαρμάκου, τότε θα χαρακτηριζόταν στην καλύτερη περίπτωση ως ονειροπόλος. Κάποιοι, όμως, πιστέψαμε στις δυνατότητες και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και το κάναμε πράξη.

Αντίστοιχης σημασίας έργο αποτελεί και η έλευση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, με την Μεγαλόπολη να γίνεται η πρώτη πόλη που αποκτά φυσικό αέριο και την Τρίπολη, την Κόρινθο, την Καλαμάτα και την Σπάρτη να ακολουθούν. Δεν μείναμε όμως μόνο σ’ αυτό, αλλά καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων θέρμανσης με μηδενικό ή ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και χωρίς τέλη σύνδεσης.

Η έλευση του δικτύου φυσικού αερίου θα αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και των επενδυτικών ευκαιριών του τόπου μας, ώστε οι επιχειρήσεις μας να γίνουν ανταγωνιστικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεγάλο μέρος της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας πρόκειται επίσης να λάβει χώρα στη Μεγαλόπολη, καθώς εξίσου σημαντικά είναι τα έργα που πραγματοποιούνται και πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, που στόχο έχει τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Μεγαλόπολης. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους πολλούς πόρους και τα κίνητρα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προκειμένου να οδηγήσουμε τη Μεγαλόπολη και τους πολίτες της σ’ ένα μέλλον πιο φωτεινό, αναγνωρίζοντας στην πράξη τις θυσίες τους όλα αυτά τα χρόνια. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή θα έχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που αναβαθμίζεται μέσω της δημιουργίας πράσινου υπολογιστικού κέντρου, αλλά και της δημιουργίας κόμβου βιοοικονομίας με έδρα τη Μεγαλόπολη. Άμεση, όμως, προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου, που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τις πολλές εταιρείες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή.

Δώσαμε, επίσης, προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας ενισχύοντας το Παναρκαδικό Νοσοκομείο σημαντικά με 35 μόνιμους και 20 επικουρικούς γιατρούς, αλλά και με 16 προσλήψεις μόνιμου και 136 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Επιπλέον δημιουργήσαμε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για εμφράγματα και εγκεφαλικά, αυξήσαμε τις ΜΕΘ και λειτουργήσαμε νέα ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων-εφήβων-παίδων. Εξασφαλίσαμε για τα κέντρα υγείας της Αρκαδίας μας 6 από τα 20 νέα ασθενοφόρα, που εγκρίθηκαν για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας Δημητσάνας, Τροπαίων και Λεωνιδίου, ενώ δώσαμε και λύση στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων.

Καταφέραμε, επίσης, να επιλύσουμε το ζήτημα της παραχώρησης των χώρων του τέως ψυχιατρείου στο ΠΑΠΕΛ, προκειμένου να του δώσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου campus, που θα συμβάλει στην εξέλιξη της Αρκαδίας σ’ έναν κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό – και αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του πρωτογενούς τομέα – θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης το έργο των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Τάκας, ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό όχι μόνο για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού.

Ασχοληθήκαμε με τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά. Φροντίσαμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να παρεμβαίνουμε για να δίνουμε λύσεις σε χρόνια και έκτακτα προβλήματα. Διευθετήσαμε σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα αποζημίωσης όσων έχουν πληγεί από ακραία φυσικά φαινόμενα και από πυρκαγιές, ενώ δεν έχουμε ξεχάσει ούτε το ζήτημα του καταδυτικού πάρκου στον Τυρό, που δυστυχώς έχει καθυστερήσει. Θα το προχωρήσουμε όμως. Όσον αφορά στο θέμα της παράκαμψης των Λαγκαδίων, για πρώτη φορά μετά από χρόνια προχωράμε συντεταγμένα και μεθοδικά, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο έχει αναθέσει σε τεχνικό σύμβουλο αφενός την εκπόνηση των απαραίτητων γεωτεχνικών ερευνών και αφετέρου τον επανέλεγχο και τη συμπλήρωση του συνόλου των μελετών προκειμένου να ωριμάσει ο φάκελος κατασκευής του έργου. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα και έτσι θα έχει συντελεστεί το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου, για το οποίο όμως θα πρέπει να εξασφαλιστούν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την εξεύρεση των οποίων οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας.

Φίλες και φίλοι, είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να απαριθμήσω για να παρουσιάσω το κυβερνητικό έργο στην Αρκαδία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, τα τελευταία 4 χρόνια.

Αυτό, όμως, που θεωρώ πως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να γίνει αντιληπτό πως τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και εγώ προσωπικά, παραμείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Γι αυτό είμαι υπερήφανος όντας μέλος αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας και έχοντας υπάρξει μέλος της Κυβέρνησής μας. Γιατί μπορώ σήμερα να σας κοιτάζω στα μάτια με βλέμμα καθαρό, με τη συνείδησή μου ήσυχη και με τη σιγουριά πως τίμησα τη σχέση ειλικρίνειας κι εμπιστοσύνης που έχουμε δομήσει αυτά τα 8 χρόνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη, ότι δεν υπήρχαν παραλείψεις τόσο σε κεντρικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Να είστε βέβαιοι πως τα έχουμε αντιληφθεί πλήρως και πως η ανανέωση της εμπιστοσύνης σας θα είναι μια ευκαιρία να τα διορθώσουμε. Εξάλλου, λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν προσπαθούν, κι αν μη τι άλλο, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι Αρκάδες!

Στην κάλπη της Κυριακής δεν χωρούν επιπόλαιες συμπεριφορές και δήθεν άσφαιρες ψήφοι διαμαρτυρίας. Η ψήφος της 21ης Μαΐου είναι η πιο σημαντική, γιατί θα δείξει ξεκάθαρα ποιους εμπιστευόμαστε για τη διακυβέρνηση του τόπου. Θέλουμε να πάμε μπροστά με ασφάλεια κι ανάπτυξη ή να ρισκάρουμε όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια; Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια ή θέλουμε παράλληλα νομίσματα, «Δήμητρες» και κλειστές τράπεζες; Θέλουμε μια χώρα που περιφρουρεί τόσο τα σύνορά της όσο και την ασφάλεια των πολιτών της ή θέλουμε ανοικτά σύνορα και μπάχαλο παντού; Θέλουμε πρόγραμμα και σταθερότητα ή κούφιες υποσχέσεις και αβεβαιότητα; Θέλουμε φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ή θέλουμε νέους φόρους και αύξηση της ανεργίας; Θέλουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν ικανό και σοβαρό Πρωθυπουργό που κάνει πράξη όσα εξαγγέλλει ή θέλουμε τον κ. Τσίπρα να αερολογεί και να αντιμετωπίζεται με αμφισβήτηση από τους εταίρους μας;

Στο δικό μου το μυαλό – και θεωρώ και στη συνείδηση όλων μας – οι απαντήσεις είναι ήδη δεδομένες. Γι αυτό ζητώ για ακόμη μία φορά τη στήριξή σας, τη στήριξη σας στο πρόσωπό μου, αλλά και στη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Για μια Ελλάδα δυνατή, για μια Αρκαδία που θα πρωταγωνιστεί και θα αναπτύσσεται.

Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, για τις θυσίες και τους κόπους μας, το χρωστάμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Γιατί για εμάς, οι λέξεις Πατρίδα και Οικογένεια δεν είναι αφηρημένες έννοιες, είναι κομμάτι από την ψυχή μας. Γι αυτά θα παλέψουμε. Πλέον ξέρουμε τον τρόπο και τον δρόμο. Πλέον έχουμε δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια χώρα που ακμάζει και προχωρά με σιγουριά στο μέλλον. Σ’ αυτή την προσπάθεια σας θέλω κοινωνούς και συνοδοιπόρους και δεσμεύομαι πως θα είμαι πάντα δίπλα σας, υπηρετώντας πιστά τους Αρκάδες και δουλεύοντας σκληρά για το καλό της Αρκαδίας μας, με συνέπεια και συνέχεια. Εσείς είστε η δύναμή μου κι όλοι μαζί είμαστε η δύναμη της Αρκαδίας μας! Μαζί θα προχωρήσουμε με αισιοδοξία και δύναμη! Για μια Αρκαδία όπως την ονειρευόμαστε, για μια Πατρίδα υπερήφανη και ισχυρή, για μια Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Σας ευχαριστώ ολόψυχα για την συγκλονιστική σας παρουσία εδώ!

Καλή ψήφο και με τη νίκη!