Επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 720/22-5-2020 πρώτου κύκλου της Βουλευτού Αχαΐας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αθανασίας (Σίας) Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Εξωτερικών, με θέμα: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων για τα σχολικά εγχειρίδια της Βόρειας Μακεδονίας.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑ ΒΛΑΣΗ

«Κυρία Αναγνωστοπούλου, η αλήθεια είναι ότι μου κάνει πραγματικά εντύπωση που έρχεστε σήμερα και κάνετε την ίδια ακριβώς ερώτηση, την οποία συζητήσαμε όχι στις 28 Φλεβάρη, όπως είπατε, αλλά όπως βλέπω στις 9 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς δυο, τρεις μέρες πριν κλείσουν τα πάντα στην πατρίδα, πριν ακολουθήσει όλη αυτή η πανδημία. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση πώς ακριβώς πριν κλείσει η Βουλή κάνατε αυτή την ερώτηση και με το που ανοίγει, κάνετε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Εγώ, λοιπόν, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στη Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τη γείτονα χώρα για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα στις 9 Μαρτίου, όπως είπα, κατά τη συζήτηση της προηγούμενης κοινοβουλευτικής σας ερώτησης.

Έκτοτε, λοιπόν, κυρία Αναγνωστοπούλου, όπως σας είπα και προηγουμένως, ελήφθησαν όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οπότε και η πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων και κατά συνέπεια και η σύγκληση της συγκεκριμένης επιτροπής δεν ήταν δυνατή. Νομίζω σε αυτό όλοι συμφωνούν και εμείς δεν έχουμε κάνει κανένα ταξίδι εκτός Ελλάδας. Επομένως ουδεμία ολιγωρία υφίσταται.

Όπως είπατε και εσείς στο τέλος, γιατί στην αρχή δεν το αναφέρατε, έχουν γίνει τέσσερις συνεδριάσεις. Πρέπει να προγραμματιστεί η πέμπτη, δεν διαφωνεί κανείς. Δεν έχουν αλλάξει μέλη, επομένως δεν καταλαβαίνω εσείς από πού βρίσκετε πληροφορίες, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι το οποίο οφείλουμε εμείς να ανακοινώσουμε. Και βέβαια σαφώς δεν υπάρχει καμμία αδράνεια.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη σύνθεση του ελληνικού τμήματος της επιτροπής στόχος είναι πάντοτε η βέλτιστη εξυπηρέτηση του σκοπού της και η άρτια εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς. Άλλωστε, η μεταβολή στη σύνθεσή της έχει επέλθει στις 24 Δεκέμβρη του 2018, μόλις δύο μήνες μετά την αρχική της συγκρότηση στις 16 Οκτώβρη του 2018.».

{Βουλευτής κα Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου}

«Προφανώς, κυρία Αναγνωστοπούλου, εσείς έχετε περισσότερη πληροφόρηση από εμένα. Εγώ δεν έρχομαι να σας ανακοινώσω ούτε κάποια αλλαγή της επιτροπής, ούτε γνωρίζω κάτι, άρα επί του παρόντος εσείς μπορείτε να σχολιάζετε δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία δεν γνωρίζω.».

{Βουλευτής κα Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου}

«To ρωτήσατε και προηγουμένως και σας είπα ότι εγώ δεν έχω να σας πω για καμία αλλαγή. Αν είχε γίνει κάποια αλλαγή, θα είχατε ενημερωθεί. Εσείς τώρα μου ζητάτε να σχολιάσω κάποιο δημοσίευμα. Δεν μπορώ να μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάζω κάθε δημοσίευμα, κυρία Αναγνωστοπούλου.

Επί της ουσίας επαναλαμβάνω και λέω: Καμία αδράνεια δεν υπήρχε. Επαναλαμβάνετε και λέτε αυτά, που είπατε ακριβώς πριν ξεκινήσει η πανδημία, τα ξεκινάτε αμέσως την επόμενη μέρα και, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω με ποια λογική τα λέτε, λες και ζούμε σε ένα διαφορετικό παράλληλο σύμπαν. Προσπαθείτε να μας πείτε, λες και δεν έγινε τίποτα αυτούς τους δύο μήνες, για ολιγωρίες, τις οποίες πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω.

Από εκεί και πέρα, σαφώς μιλάμε για μια συμφωνία την οποία εσείς ψηφίσατε, εσείς στηρίξατε. Ξέρετε την άποψή μας γι’ αυτή τη συμφωνία. Θεωρούμε ότι δεν ήταν μια καλή συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά εμείς στηρίζουμε, γιατί θεωρούμε ότι το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε τα πάντα και βασική προτεραιότητα για εμάς είναι, κυρία Αναγνωστοπούλου, να στηρίξουμε την ιστορία, την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία της εθνικής ταυτότητας, του έθνους μας από την αρχαιότητα έως σήμερα, όπως και κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε το brand name της Μακεδονίας μας.

Από εκεί και πέρα, όπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω και κατά την συζήτηση της προηγούμενης ερώτησής σας, το Υπουργείο Eξωτερικών μεριμνά για την τήρηση των αποφάσεων της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Επειδή αναφερθήκατε και για τα σχολικά εγχειρίδια, είναι ένα θέμα το οποίο εμπεριέχεται στις αρμοδιότητες και του Υπουργείου Παιδείας και εκ των πραγμάτων δεν μπορώ εγώ να εκφράσω επιπλέον και τις απόψεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά να είστε σίγουρη πως ό,τι περνάει από το χέρι μας θα γίνει ταχύτατα, για να μπορέσουμε να λύσουμε τις όποιες διαφορές και να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα.

Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει καμία ουσία να επανέρχεστε σε μια ερώτηση αμέσως μετά το δίμηνο αυτό, ένα δίμηνο κατά το οποίο υπήρχε ένα lockdown παγκόσμια. Εσείς έρχεστε και εγκαλείτε την Κυβέρνηση, που γνωρίζετε ποια είναι η στάση μας ειδικά σε τέτοια θέματα, έρχεστε και μας εγκαλείτε δύο μήνες μετά γιατί δεν κάναμε αυτούς τους δύο μήνες τίποτα.

Σας ευχαριστώ.».