Επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 352/7-1-2020 δευτέρου κύκλου της Βουλευτού Χαλκιδικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κυριακής Μάλαμα προς τον Υπουργό Εξωτερικών, με θέμα: «Ανάγκη άμεσων ενεργειών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Τζιμπουτί»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑ ΒΛΑΣΗ

«Κυρία συνάδελφε, σας ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα για την ερώτησή σας.

Πιστέψτε με, μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία μαζί σας και ακόμα περισσότερο, βέβαια, την ανησυχία των συγγενών αυτών των ναυτικών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στα δύο πλοία. Σίγουρα, όμως, δεν έχουν αφεθεί στο έλεος της τύχης τους, όπως είπατε.

Θα ξεκινήσω από το τέλος, όσον αφορά τις ευθύνες του εφοπλιστή. Δυστυχώς, το ζήτημα των ευθυνών εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών, οπότε δεν μπορώ σ’ αυτό να σας δώσω μια απάντηση, Πάντως, από την πρώτη στιγμή που το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για το ζήτημα των Ελλήνων ναυτικών στα πλοία «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» και «ΑΡΙΜΠΑΣ», έχουν αναληφθεί συντονισμένες προσπάθειες με τις αρχές μας στο εξωτερικό και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή συνδρομή στους Έλληνες ναυτικούς και να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός τους το συντομότερο δυνατόν.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα, σε στενή συνεργασία με την επίτιμη πρόξενο της χώρας μας στο Τζιμπουτί στο πλαίσιο της προξενικής συνδρομής, βρίσκονται σε διαρκή καθημερινή επικοινωνία με τους Έλληνες ναυτικούς και ενημερώνονται για την κατάσταση της υγείας τους και τις συνθήκες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν συνεννοήσεων με την ασφαλιστική εταιρεία έχει διασφαλιστεί η παροχή τροφής, ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τα μέλη του πληρώματος, για όσο διάστημα διαρκεί η παραμονή τους στο πλοίο. Επιπλέον, οι αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν ενεργοποιήσει όλους τους διαθέσιμους διαύλους επικοινωνίας με τις αρχές του Τζιμπουτί, έτσι ώστε να επιτραπεί η αποβίβαση και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων ναυτικών.

Στο πλαίσιο αυτών των συντονισμένων προσπαθειών έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεταφορών, οι διπλωματικές αρχές άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, όπως και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις στις αρχές του Τζιμπουτί και να επιτραπεί ο επαναπατρισμός των συμπατριωτών μας. Σε αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί ο επαναπατρισμός ενός εκ των μελών του πληρώματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι και δεν θα παλέψουμε μέχρι τέλους, ώστε το συντομότερο δυνατόν να επαναπατριστούν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε διαρκή συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να λάβει τέλος η περιπέτεια των τεσσάρων Ελλήνων ναυτικών το συντομότερο δυνατό.»

{Βουλευτής κα Κυριακή Μάλαμα}

«Κυρία συνάδελφε, επανέρχομαι και λέω ότι όσον αφορά στις ευθύνες της εφοπλίστριας εταιρείας δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, οπότε καλό είναι να μην επαναλαμβάνεσθε. Όχι μόνο δεν κωλυσιεργούμε, αλλά πιστέψτε με ότι το πρόβλημα αυτό -που είναι τεράστιο πρόβλημα, να μην το πω σκέτο «πρόβλημα»- είναι καθημερινά στην ατζέντα μας.

Όσον αφορά στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών των αρχών του Υπουργείου Εξωτερικών, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής έξι ρηματικές διακοινώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών του Τζιμπουτί, δια των οποίων η χώρα μας έχει ζητήσει από τις αρχές του τελευταίου να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών.

Με τις ρηματικές αυτές διακοινώσεις η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές στις αρχές του Τζιμπουτί ότι η άρνησή τους να επιτρέψουν την αποβίβαση και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και δη στη σύμβαση για τη ναυτική εργασία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Επιπλέον, η πρεσβεία της χώρας μας στην Αντίς Αμπέμπα, καθώς και η επίτιμη πρόξενος του Τζιμπουτί βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τις αρχές του τελευταίου, επισημαίνοντας τη δυσμενή επίπτωση που θα είχε στις διμερείς σχέσεις η παράταση αυτής της κατάστασης.

Επιπλέον, έχουν ενημερωθεί σχετικώς τόσο η πρεσβεία της Γαλλίας στο Τζιμπουτί όσο και η εκεί αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον για το ζήτημα και θα μας συνδράμουν στην υποστήριξη του αιτήματός μας. Μάλιστα, εντός των επομένων ημερών θα μεταβεί η επιτετραμμένη της πρεσβείας μας στην Αντίς Αμπέμπα, στο Τζιμπουτί, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειές μας με την εκεί Γαλλική Πρεσβεία και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να πραγματοποιήσει επαφές με ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επίλυση του προβλήματος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν -και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνήσουν όλοι- τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, καθώς και τις αντικειμενικές δυσκολίες στην απ’ ευθείας επικοινωνία, ο προ ημερών επαναπατρισμός ενός εκ των πέντε Ελλήνων ναυτικών αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Επίσης, ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι, κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουν ήδη εκδοθεί από τις αρχές του Τζιμπουτί θεωρήσεις εισόδου -βίζα- και για τους υπόλοιπους τέσσερις ναυτικούς. Αυτό θα επιταχύνει τις διαδικασίες και θα επιτρέψει τον γρήγορο επαναπατρισμό των συμπατριωτών μας, αφ’ ης στιγμής αποβιβαστούν από το πλοίο.

Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο Εξωτερικών με αίσθημα ευθύνης παρακολουθεί στενά την κατάσταση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των λοιπών τεσσάρων Ελλήνων ναυτικών.

Σας ευχαριστώ.».

{Βουλευτής κα Κυριακή Μάλαμα}

«Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα.».