Βάρος πρώτα στην προστασία της αγροτικής παραγωγής Και έπειτα στις αποζημιώσεις

Να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στον τομέα της πρόληψης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής, αντί οι αρμόδιες Υπηρεσίες να αρκούνται στην καταβολή αποζημιώσεων, όταν ήδη έχουν προκληθεί ζημιές στην αγροτική οικονομία, ζητά ο Κώστας Βλάσης από κοινού με ομάδα Βουλευτών της ΝΔ, σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στις 06 Μαΐου 2015.

Στην εν λόγω Ερώτηση, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να υλοποιήσει άμεσα το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά στην αύξηση της επιδότησης εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινων μεμβρανών, με σκοπό  την προστασία της αγροτικής παραγωγής. Επισημαίνεται ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την προάσπιση του μόχθου των αγροτών, με στόχο οι επιλέξιμες δαπάνες να μπορούν (υπό προϋποθέσεις) να φτάσουν έως και το 100% του επιλέξιμου κόστους για αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών.  Αντίστοιχα, για μεμονωμένους αγρότες οι δαπάνες μπορούν να φτάσουν το 80%.

Όπως τονίζεται, πολύ συχνά οι παραγωγοί βλέπουν να καταστρέφεται, μέσα σε λίγα λεπτά, η σοδειά τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια το κράτος να οφείλει να παρέμβει για την αποζημίωσή τους.  Οι δε αποζημιώσεις είναι πολλές φορές ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να οδηγούνται σε απόγνωση καθώς κινδυνεύει η οικονομική τους επιβίωση.

Εκφράζεται τέλος, η πεποίθηση πως η επέκταση της σχετικής επιδότησης θα έχει οικονομικό όφελος και για την χώρα, καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή, θα βελτιωθεί η ποιότητα της και θα περιοριστούν οι ανάγκες για αποζημιώσεις.