Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για θέματα Διασποράς με τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων κ. Φ. Φωτίου και τον Ισραηλινό Πρόεδρο της Jewish Agency for Israel κ. Isaac Herzog

82178635_2633377346775555_7411731333635899392_n

Ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Βλάσης συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για συνεργασία σε θέματα Διασποράς τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου και τον Ισραηλινό Πρόεδρο του φορέα “Jewish Agency for Israel” κ Isaac Herzog, η οποία διεξήχθη και φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα. Η συνάντηση αφορούσε την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα Διασποράς μέσω της ανάληψης κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα ενισχύσουν τους ισχυρούς δεσμούς ενότητας και αλληλεγγύης, που διατηρούν οι λαοί των χωρών μας, και θα επιβεβαιώσουν τη βούλησή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας.

Δηλώσεις του Υφυπουργού στη συνέντευξη τύπου:

Με χαρά καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών τους ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο τους κ.κ. Herzog και Φωτίου, στο πλαίσιο διεξαγωγής τριμερών διαβουλεύσεων για θέματα Διασποράς.

Όπως γνωρίζετε, Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα τριμερές σχήμα συνεργασίας το οποίο προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, υπεγράφη μεταξύ των τριών κρατών η σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού East Med, ένα έργο σπουδαίας σημασίας όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Ένα έργο το οποίο επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία μας με την Κύπρο και το Ισραήλ στα θέματα της Διασποράς προωθεί τη φιλία και τη συναδέλφωση των λαών. Και οι τρεις χώρες έχουν μια μεγάλη και δυναμική Διασπορά για την οποία είναι υπερήφανες και με την οποία επιδιώκουν συστηματικά να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς ενότητας και αλληλεγγύης.

Αυτό το κοινό, συνδετικό στοιχείο επιδιώκουμε να αναδείξουμε με την τριμερή συνεργασία, μέσω προγραμμάτων τα οποία θα φέρουν τα μέλη της Διασποράς μας, και ιδίως τους νέους ομογενείς, πιο κοντά έτσι ώστε να γνωριστούν καλύτερα και να ανακαλύψουν όλα αυτά που τους συνδέουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε κοινή επίσκεψη νέων της Διασποράς και στις τρεις χώρες μας όπου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την παράδοση και τους θεσμούς των τριών κρατών.

Είναι ένα ιδιαίτερο επιτυχημένο πρόγραμμα το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί και να εμπλουτισθεί.

Επιπλέον σχεδιάζουμε την διεξαγωγή από κοινού εκδηλώσεων σε τρίτες χώρες όπου θα έχουν ουσιαστική εμπλοκή οι κοινότητες των τριών χωρών και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Καθηγητή κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας τα οποία εργάζονται με μεράκι για την υλοποίηση των προγραμμάτων καθώς και τους συνεργάτες μου για την άρτια προετοιμασία της σημερινής συνάντησης.