ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα, στην Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, συνιστούν έναν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό, ο οποίος εάν αναδεικνυόταν σωστά, θα μπορούσε να έχει υψηλή επισκεψιμότητα, συμβάλλοντας έτσι, αποφασιστικά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας γενικότερα»

επισημαίνει ο Βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Α. ΜΠΑΛΤΑ, με θέμα «ΕΠΑΥΛΗ ΗΡΩΔΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΟΥΚΟΥΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ».

Η Ερώτηση αφορά την αξιοποίηση της εντυπωσιακής έπαυλης που αποκαλύφθηκε πριν από τριάντα πέντε περίπου χρόνια στην περιοχή Λουκούς (Εύας) Κυνουρίας, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σπουδαία μωσαϊκά συνολικής έκτασης 1.500 τ.μ., εκατοντάδες γλυπτά εξαιρετικής τέχνης της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητος και επιγραφές.  

Δυστυχώς όμως, όπως τονίζει ο Βουλευτής της ΝΔ, αντί ο χώρος να καταστεί άμεσα επισκέψιμος, παραμένει ακόμα και σήμερα εγκαταλελειμμένος. Και αντί να αναγερθεί μουσείο παραπλεύρως της έπαυλης για να στεγαστούν τα ανευρεθέντα έργα τέχνης, αυτά έχουν διασπαρεί σε αποθήκες και διάφορα Μουσεία!

Εκτός αυτού, ακόμα και οι λίγες αρχαιότητες που εκτέθηκαν σε τοπικό αρχαιολογικό μουσείο, ουσιαστικά δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό διότι το συγκεκριμένο μουσείο παραμένει κλειστό από το 2008.

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, η οποία για δεκαετίες παρακολουθεί να παραμένει ανεκμετάλλευτο ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο.

Ο κ. ΒΛΑΣΗΣ, ζητά από τον Υπουργό, ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου, αλλά και απόδοση ευθυνών για τις έως τώρα καθυστερήσεις παράλληλα με οικονομικό έλεγχο για τα προοριζόμενα κονδύλια.

Ζητά, επίσης, την επιστροφή των ευρημάτων που έχουν απομακρυνθεί από το μνημείο, και την κατασκευή θεματικού μουσείου, παραπλεύρως της επαύλεως, αφιερωμένου στον Ηρώδη τον Αττικό.