Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώνσταντίνος Βλάσης, συμμετείχε στο 7ο διεθνές θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ύδρα κάνοντας τον εναρκτήριο χαιρετισμό του προγράμματος «Γλώσσα και ελευθερία της έκφρασης» στο πλαίσιο του. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό και συνδετικό κρίκο των απανταχού Ελλήνων, γι αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει στην πράξη την προώθηση και διαφύλαξή της.
Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών:
Κυρίες και Κύριοι,
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας κατά την έναρξη του προγράμματος με θέμα «Γλώσσα και ελευθερία της έκφρασης» στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω πως αυτή η συνάντηση έχει όλα τα στοιχεία της επιτυχίας, καθώς συνδυάζει την παρουσία καταξιωμένων ανθρώπων από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, την Τέχνη και τα Μέσα Ενημέρωσης, οι οποίοι ήρθαν για να μεταλαμπαδεύσουν τη εμπειρία τους σε νέους ανθρώπους, που διψούν για γνώση. Ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει τη συνάντησή αυτή ελκυστικότερη είναι ο χρόνος και ο τόπος, στον οποίο πραγματοποιείται, αφενός δηλαδή το έτος εορτασμού των διακοσίων ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας, και αφετέρου το νησί της Ύδρας, που τόσο συνέβαλε στην εθνική προσπάθεια.
Όπως όλοι ξέρουμε, η γλώσσα είναι το κατ’ εξοχήν εργαλείο επικοινωνίας, είτε μέσω του γραπτού, είτε μέσω του προφορικού λόγου. Σε αυτό το στοιχείο επικοινωνίας βασίζεται όλη η ανθρώπινη ιστορία και η διατήρηση της γνώσης. Εμείς στην Ελλάδα, έχουμε το προνόμιο να το γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον, καθώς η ελληνική γλώσσα εξελίσσεται, ομιλούμενη περισσότερο από 3.000 χρόνια. Στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν όλα τα μνημειώδη αρχαία κείμενα, επί των οποίων βασίστηκε ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός, όπως και τα θρησκευτικά κείμενα, επί των οποίων θεμελιώθηκε η χριστιανική θρησκεία.
Φέτος εορτάζουμε τα Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης. Την έναρξη του ένοπλου αγώνα που οδήγησε στην ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, όλοι θυμόμαστε ότι η πρώτη “φωτιά” για την επανάσταση δεν προήλθε από “βόλι” αλλά από τη “γλώσσα”, όπως αυτή διατυπώθηκε και συντάχθηκε τόσο στο “Θούριο” όσο και στην “Χάρτα” του Ρήγα Φεραίου. Ο “Θούριος” «δεν ήταν ένα απλό πατριωτικό τραγούδι, αλλά σύνθημα επαναστατικού συναγερμού», ενώ η “Χάρτα” θεωρήθηκε ένα σημαντικό εργαλείο για τη διάδοση των επαναστατικών ιδεών του. Η γλώσσα ήταν αυτή που αφύπνισε την ψυχή των υπόδουλων προγόνων μας, προκειμένου τα άρματα και το αίμα της ελευθερίας να ακολουθήσουν.
Κυρίες και κύριοι,
Έχοντας πλήρη επίγνωση της δύναμης της γλώσσας μας, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβάλλει κάθε χρόνο στην ενίσχυση των εδρών Ελληνικών Σπουδών, αλλά και των ομογενειακών σχολείων που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στην προσπάθεια προώθησης, διάδοσης και διατήρησής της. Με την “Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας”, κάθε 9η Φεβρουαρίου, αναδεικνύουμε την οικουμενικότητά της, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συνεισφορά της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω και των διπλωματικών Αρχών μας. Επίσης, η πλατφόρμα «staellinika», ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο για την εξ αποστάσεως εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού που δημιουργήσαμε, καταγράφει ήδη 30.000 εγγεγραμμένους χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Αγαπητοί φίλοι,
Ως Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό έρχομαι καθημερινά σε επαφή, είτε στην Ελλάδα είτε σε επισκέψεις μου στο εξωτερικό, τόσο με ξένους πολίτες όσο και με Έλληνες συμπατριώτες μας. Σε πολλές περιπτώσεις γίνομαι μάρτυρας της επιρροής που οι άνθρωποι αυτοί έχουν δεχθεί από το ελληνικό πνεύμα και την ελληνική γλώσσα ως έκφραση των παναθρώπινων αξιών που αυτό πρεσβεύει. Και δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτούς.
Η τριήμερη συνάντηση στην οποία συμμετέχετε, αποτελεί και αυτή μια ακόμη προσπάθεια για την ανάδειξη της γλώσσας ως στοιχείο πολιτισμού, ειδικά στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματά της θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και εποικοδομητικά.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας!