ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Ο ΒΛΑΣΗΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

«Στην εποχή της πληροφορίας, η πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία μέσω των Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας, δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά κοινωνικό αγαθό. Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους πολίτες της Αρκαδίας σε τηλεοπτικό σκοτάδι.»

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα «ΜΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΠΙΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

Η Ερώτηση απευθύνεται προς τους αρμόδιους Υπουργούς: Επικρατείας,  Ν. ΠΑΠΠΑ Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γ. ΣΤΑΘΑΚΗ  και Εσωτερικών, Ν. ΒΟΥΤΣΗ.

Σε αυτήν, ο κ. Βλάσης περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του Νομού, απαριθμώντας, μάλιστα, μία προς μία, τις σχετικές τοπικές κοινότητες, μεταξύ των οποίων και αυτές των Τροπαίων, της Δήμητρας, της Κοντοβάζαινας, του Δάρα, του Λεωνιδίου, της Κερπινής, του Κάψια και της Πουρναριάς.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη μη κάλυψη αρκετών περιοχών από το «νέο ψηφιακό σήμα, μέσω της πλατφόρμας της Digea, αλλά και στην ελλιπή συντήρηση των αναμεταδοτών, με συνέπεια το πρόβλημα να οξύνεται κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.
 Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, η Digea επικαλείται ευθύνη των Δήμων για τη συντήρηση των αναμεταδοτών, οι δε Δήμοι δηλώνουν αναρμόδιοι, τη στιγμή που πλήθος πολιτών δαπανούν σημαντικά ποσά προκειμένου, μέσω συστημάτων λήψης δορυφορικού σήματος ή ειδικών τηλεοπτικών πλατφορμών, να έχουν πρόσβαση στις συχνότητες των ελεύθερων (δωρεάν), κατά τα άλλα, τηλεοπτικών σταθμών, καθώς έχει ήδη διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος.

Επειδή, τα παραπάνω συνιστούν διάκριση των πολιτών αναφορικά με το δικαίωμά τους για πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της πληροφορίας, προκαλώντας αίσθημα αδικίας, και προς την κατεύθυνση επίλυσής του προβλήματος, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών, ο Αρκάς Βουλευτής της ΝΔ ρωτά τους Υπουργούς τα παρακάτω:

  1. Τί προβλέπει η σχετική συμφωνία παραχώρησης.
  2. Ποιος θα καλύψει τη δαπάνη για την τοποθέτηση των απαραίτητων αναμεταδοτών και τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.
  3. Αν προτίθενται, να ενημερώσουν σχετικά, την αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων.