Ο υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης στo Reader.gr: Η Αρκαδία μπορεί να εξελιχθεί σε hub φαρμάκου για όλη την Ευρώπη

5311926.jpg

Για τις σημαντικές επενδύσεις που έφερε στην Αρκαδία, για τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλά και για τους στόχους του μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο Reader.

Ο Κώστας Βλάσης πιστεύει ότι «η Αρκαδία μπορεί να εξελιχθεί σε hub για το χώρο του φαρμάκου, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι οι επενδύσεις που έχει φέρει «έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τονώνουν την τοπική οικονομία και δίνουν νέα πνοή στην πορεία του τόπου»

Όλη η συνέντευξη του Κώστα Βλάση

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε όσον αφορά την Αρκαδία και ποια είναι τα αποτελέσματα της 4ετίας σας;

Τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό επηρέασαν και τον τόπο μου, την Αρκαδία. Τόσο η πανδημία του κορονοϊού όσο και η ενεργειακή κρίση και οι έντονες πληθωριστικές τάσεις – φαινόμενα παγκόσμια – άσκησαν σημαντικές πιέσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα εισοδήματα των πολιτών.

Ωστόσο, μέσω των μελετημένων και μεγάλων προγραμμάτων οικονομικής στήριξης που η κυβέρνησή μας εφάρμοσε και στις δύο περιπτώσεις, καταφέραμε να στηρίξουμε τους πολίτες και να κρατήσουμε όρθια την οικονομική δραστηριότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ένα επιπλέον ζήτημα, που είχε και έχει βαρύνουσα σημασία για την Αρκαδία, είναι η διαδικασία απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Καταρτίσαμε ένα άρτιο και μακρόπνοο σχέδιο με στόχο τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της πόλης και μέσω του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους και να θεσπίσουμε κίνητρα, που θα αλλάξουν το πρόσωπο και τον χαρακτήρα της πόλης.

Η Μεγαλόπολη για χρόνια υπήρξε εγγυητής της ενεργειακής σταθερότητας της χώρας μας και αυτό δεν έγινε χωρίς κόστος για τους κατοίκους της. Μέσω, λοιπόν, του ΣΔΑΜ τους δείχνουμε στην πράξη ότι αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές τους και οδηγούμε την πόλη σ’ ένα μέλλον πιο φωτεινό.

Τέλος, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανεργία στην Αρκαδία προσελκύοντας στην Τρίπολη δύο σημαντικές επενδύσεις ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και δίνουν νέα πνοή στην τοπική οικονομία.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη 4ετία;

Ο βασικός μου στόχος είναι η Αρκαδία να γίνει πρωταγωνίστρια σε περιφερειακό επίπεδο και να οδηγεί τις εξελίξεις σε κομβικούς τομείς. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί σημαντικά η αναπτυξιακή τροχιά, στην οποία έχει μπει ο τόπος μας, αλλά και να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της Αρκαδίας, προκειμένου να καταφέρουμε να προσελκύσουμε επιπλέον σημαντικές επενδύσεις, που θα διασφαλίσουν τη συνεχή ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των κατοίκων του.

Εδώ και 8 χρόνια, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τους Αρκάδες στη Βουλή των Ελλήνων, κάθε μου προσπάθεια εστιάζει στο καλό της Αρκαδίας και των Αρκάδων. Το να βλέπω τον τόπο μου να προοδεύει είναι για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Καταφέρατε να φέρετε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, στην Αρκαδία. Τι προσέφερε το έργο αυτό στον τόπο;

Όταν το 2019 έθετα ως βασική μου προεκλογική δέσμευση την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην Αρκαδία, κάποιοι έκαναν λόγο για υπερφίαλα σχέδια και κενά λόγια. Σήμερα, όμως, θεωρώ ότι η δέσμευση αυτή έγινε πράξη.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι επενδύσεις δύο μεγάλων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, που επέλεξαν την Τρίπολη για την κατασκευή μονάδων παραγωγής, ενώ δύο τουλάχιστον ακόμη εταιρείες αναζητούν χώρους για να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες επενδύσεις.

Πέραν, όμως, των επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τρίπολη και η Μεγαλόπολη έγιναν οι πρώτες πόλεις με δίκτυο φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Πρόκειται για μια επίσης πολύ σημαντική επένδυση, που αναβαθμίζει την Αρκαδία ως επενδυτικό προορισμό.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τονώνουν την τοπική οικονομία και δίνουν νέα πνοή στην πορεία του τόπου.

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Χρειάστηκε σκληρή δουλειά και μελετημένος συντονισμός για να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια. Με τη βοήθεια των Υπουργών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας – τους οποίους και ευχαριστώ – η Πολιτεία έδειξε μετά από πολύ καιρό έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την Αρκαδία και στήριξε την προσπάθειά μου, αλλά και όσων πίστεψαν στις δυνατότητες της Αρκαδίας μας.

Πλέον οι νέοι μας θα μπορούν να μείνουν στον τόπο μας και να σταδιοδρομήσουν σ’ αυτόν. Μέσα από την ανάπτυξη του τόπου μας δίνουμε ορίζοντα και ένα αισιόδοξο και ασφαλές μέλλον στα παιδιά μας.

Μπορεί η Αρκαδία να εξελιχθεί σε hub;

Μέσω των επενδύσεων των δύο φαρμακοβιομηχανιών στην Τρίπολη, αλλά και μέσω όσων ακολουθήσουν, είναι δεδομένο ότι η Αρκαδία μπορεί να εξελιχθεί σε hub για το χώρο του φαρμάκου, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Πέρα όμως από αυτό, η Αρκαδία μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μέσα από τα εργαλεία και τους πόρους που μας προσφέρει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης λόγω της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Η δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ερευνητικού κέντρου βιοοικονομίας για την ανάπτυξη και προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας, μπορεί να σηματοδοτήσει τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τη στροφή της περιοχής της Μεγαλόπολης στην έρευνα και καινοτομία, με έμφαση στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής, μετατρέποντάς τη, σε hub για ολόκληρη τη χώρα.

Ποιο είναι το σχέδιο σας για το Παναρκαδικό νοσοκομείο;

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε σημαντικά τα τελευταία 4 χρόνια, τόσο σε επίπεδο υγειονομικού προσωπικού όσο και επίπεδο ιατροτεχνικού εξοπλισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι ενισχύσαμε το Παναρκαδικό με 35 μόνιμους και 19 επικουρικούς γιατρούς, αλλά και με περίπου 150 άτομα λοιπό παραϊατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της 4ετίας.

Επιπλέον, δημιουργήσαμε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για εμφράγματα και εγκεφαλικά, αυξήσαμε τις ΜΕΘ και λειτουργήσαμε νέα ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων-εφήβων-παίδων.

Έγιναν πάρα πολλά τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά το βέβαιο είναι πως – σ’ έναν τομέα τόσο ευαίσθητο όπως ο τομέας της Υγείας – πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Επιπλέον, χρειάζεται συνεχής εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν.

Στόχος μου είναι η συνεχής αναβάθμιση του Παναρκαδικού, ώστε οι συμπατριώτες μου να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στις παρεχόμενες υπηρεσίες και να μην είναι αναγκασμένοι να «καταφεύγουν» στα νοσοκομεία της Πρωτεύουσας.

* Ο Κώστας Βλάσης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος Βουλευτής στις εθνικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στην Αρκαδία.

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης