Ένα νέο πρόσωπο στο υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτό καθορίστηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό, είναι ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Βλάσης. Γεννήθηκε το 1975 στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου και μεγάλωσε. Από μικρός είχε όρεξη να ασχοληθεί με τα προβλήματα του τόπου του, να αφήσει το δικό του αποτύπωμα και την παρακαταθήκη του επιλύοντας όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα.
Τον συνάντησα σε ένα μικρό καφέ στο κέντρο της Αθήνας, για λίγο, καθώς η καθημερινότητά του είναι πλέον πιο βαριά από ποτέ. Η πορεία του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς πάλεψε για όλα.
Αφού σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέχεια έλαβε την ειδικότητα του χειρουργού-ορθοπεδικού στο Νοσοκομείο Λαϊκό. Το 2004-2005 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Το 2005 ανακηρύχτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2007 εκλέχτηκε λέκτορας της ίδιας σχολής . Το 2012 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής, το 2016 αναπληρωτής καθηγητής και το 2020 καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων είχε έντονη δραστηριότητα όσον αφορά τα κοινά. Ακόμα και σήμερα θυμάται τη μόνιμη έγνοιά του, μαζί και με άλλους συμφοιτητές του από τον ίδιο ή συγγενείς ιδεολογικούς χώρους, να κρατούν τη σχολή ανοιχτή παρά τις καταλήψεις που συνεχώς οι αριστερές παρατάξεις ήθελαν να ανακινούν. Για πρώτη φορά εκλέχτηκε βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, μετέπειτα στις εκλογές του 2019 και στις εκλογές του 2023. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας έχει διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC) και μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων. Από το 2019 έως το 2021 υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό.
Η ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τον γεμίζει με ευθύνη και ενθουσιασμό. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε για δεύτερη φορά εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και μου ανέθεσε τα καθήκοντα του υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετά τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ως ακαδημαϊκός νιώθω διπλή χαρά, αλλά και διπλή ευθύνη, για την παρουσία μου στο εν λόγω υπουργείο, γιατί μέσα από σκληρή δουλειά θα έχω την ευκαιρία να υπηρετήσω έναν τομέα που αγαπώ και που θεωρώ πως είναι από τους πλέον νευραλγικούς για το μέλλον του τόπου μας».
Οι στόχοι του για το μέλλον είναι ξεκάθαροι και ίδιοι από την πρώτη μέρα της ενασχόλησής του με την πολιτική: « Η προσφορά στον τόπο και στους συνανθρώπους μου. Θέλω όσο περνά από το χέρι μου να συνεισφέρω στην ανάπτυξη τόσο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Αρκαδίας, όσο και της χώρας γενικότερα, πάντα με γνώμονα το καλό των συμπολιτών μου και κυρίως των νέων. Θέλω να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου, ώστε η Αρκαδία να μπορεί να κρατά τα παιδιά της στον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, παρέχοντάς τους κάθε δυνατότητα για καλή επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλής ποιότητας ζωής με τις οικογένειές τους. Τα τελευταία χρόνια, ο τόπος μου γίνεται σημαντικό κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων και είμαι πολύ χαρούμενος που έχω συμβάλει και εγώ σε αυτό. Τρεις εκ των κορυφαίων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών δημιουργούν μονάδες παραγωγής στην Τρίπολη, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για επιπλέον επενδύσεις. Η Αρκαδία αναμένεται να λειτουργήσει ως φαρμακευτικό hub όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη! Νέες θέσεις εργασίας με κλιμακούμενη επέκταση σε πολλαπλά επίπεδα υπηρεσιών θα τονώσουν την περιοχή, παρέχοντας την απαιτούμενη εξωστρέφεια που χρειάζεται ο τόπος. Καθοριστικό βήμα σε αυτή τη νέα κατάσταση θα διαδραματίσουν και οι υπό ίδρυση επαγγελματικές ακαδημίες, τις οποίες προωθούμε μαζί με την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη ως υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Οι ακαδημίες αυτές θα συνάψουν σχέσεις εκπαίδευσης και εργασίας με τις νέες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό και απαραίτητο βήμα που ξεκίνησε να υλοποιείται από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και νυν υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και την πρώην υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη. Στόχος μου είναι σε κάθε πολιτικό πόστο που αναλαμβάνω, να αφήνω ένα θετικό αποτύπωμα, το οποίο θα έχει αντίκρισμα στην κοινωνία μας».
Η οικογένεια και τα παιδικά του χρόνια
Τον ρώτησα για τα παιδικά του χρόνια και τους γονείς του. Εποχές γεμάτες αναμνήσεις: «Κρατάω στη μνήμη μου πολύ ωραίες εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια , ιδιαιτέρως ανέμελες με πολύ παιχνίδι, χωρίς το άγχος των γονιών μου για πιθανούς κινδύνους, καθώς το περιβάλλον και οι συνθήκες τότε δημιουργούσαν αίσθημα ασφάλειας. Μάλιστα μέχρι και σήμερα διατηρώ στενές σχέσεις με πολλούς από τους συμμαθητές μου από το Δημοτικό έως και το Λύκειο. Ο πατέρας μου, άνθρωπος των γραμμάτων, φιλόλογος στο επάγγελμα, υπηρέτησε χρόνια ως λυκειάρχης στην Τρίπολη και είχε έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, καθώς για χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης.
Τη μητέρα μου τη θυμάμαι συνεχώς δίπλα σε εμένα και στα άλλα δύο αδέλφια μου, καθώς ήταν εκείνη που κρατούσε το σπίτι και ασχολούνταν με την καθημερινότητά μας, κάτι το οποίο σας διαβεβαιώ δεν είναι καθόλου εύκολο! Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ανατροφή και την παιδεία που μας πρόσφεραν οι γονείς μας. Στην Τρίπολη συνεχίζουν να μένουν και τα δύο μου αδέλφια, δικηγόροι στο επάγγελμα, με τις οικογένειές τους. Οι δεσμοί μας παραμένουν ισχυροί».
Έχει τεράστια αγάπη για την οικογένειά του, τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά : «Είμαι παντρεμένος από το 2008 με τη σύζυγό μου Χρύσα, επίσης συνάδελφο ιατρό με ειδίκευση στη βιοπαθολογία, και έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά, τη Νεφέλη και τον Άλκη, 16 και 11 ετών αντιστοίχως. Τόσο λόγω της ιατρικής όσο και λόγω της πολιτικής, το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, αλλά πάντα προσπαθώ -ειδικά τα Σαββατοκύριακα να περνάω εποικοδομητικό χρόνο με την οικογένειά μου».
Μπορεί να έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, όμως του αρέσουν ο καλός κινηματογράφος και το θέατρο : «Δοθείσης ευκαιρίας θα επιλέξω να παρακολουθήσω μία καλή ταινία ή ένα θεατρικό έργο. Ο χώρος της τέχνης πάντα μου ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία. Στα σχολικά μου χρόνια έπαιζα κλασική κιθάρα και είχα συμμετάσχει σε πάρα πολλές μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Δυστυχώς τώρα την έχω αφήσει, αλλά είμαι χαρούμενος που βλέπω τον γιο μου να έχει τις ίδιες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ενώ η κόρη μου έχει μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική».
Δηλώνει πως δεν είναι και ο πλέον αθλητικό τύπος. «Είμαι , ωστόσο, ένθερμος φίλαθλος τόσο του ποδοσφαίρου όσο και του μπάσκετ και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν βλέπω αγώνες μαζί με τον γιο μου». Αγαπημένη του φράση : «Τῆς δὲ ζημίας μεγίστη τὸ ὑπὸ πονηροτέρου ἄρχεσθαι, ἐὰν μὴ αὐτὸς ἐθέλῃ ἄρχειν» ή σε απλά ελληνικά « μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου» . «Σε αυτή τη φράση», όπως τονίζει , « ο Πλάτων συμπυκνώνει ό,τι πιστεύω για τα κοινά. Πραγματικά θεωρώ πως ο κάθε πολίτης οφείλει να ασχολείται ενεργά με τα κοινά, με όποιον τρόπο και σε όποιον βαθμό επιθυμεί».
*Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μίλτο Σακελλάρη για τη στήλη Προσωπογραφίες
Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη στις παρακάτω εικόνες: