Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

vlasis 6

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑΝ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ»


Αποκλειστική συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κων/νου Βλάση, στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για την διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Μέτρα δύσκολα, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα σε μια περίοδο μάλιστα, όπου η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Όμως μπροστά στην προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η υπευθυνότητα των πολιτών οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της κατάστασης τηρώντας με υπευθυνότητα και προσοχή τα προβλεπόμενα μέτρα. Η Ελλάδα απέδειξε διεθνώς ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά και τα μέσα εκείνα που χαρακτηρίζουν ένα ισχυρό κράτος, το οποίο είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες του. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κρατικός μηχανισμός προσαρμόσθηκε απόλυτα στις ανάγκες της περίστασης, μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ιδίως ως προς το δεύτερο, το οποίο έχω υπηρετήσει ως ιατρός και πανεπιστημιακός, στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμισή του, έτσι ώστε, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να καταστεί σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον ας μην παραβλέπουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε αυτό στο πεδίο της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».

«Οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς δοκιμάζονται από την πανδημία ευρισκόμενοι μακριά από τον τόπο τους. Πολλοί για παράδειγμα βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες χωρίς εργασία και στέγαση λόγω της κατάστασης. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί – και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται – επαναπατρισμοί Ελλήνων από όλον τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι οι οποίοι παραμένουν στο εξωτερικό και προς το παρόν δεν μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, να δουν του ς δικούς τους ανθρώπους και να χαρούν την ομορφιά του τόπου μας. Όπως τόνισα και στο μήνυμά που απέστειλα προς όλους τους απόδημους για την εορτή του Πάσχα, η σκέψη όλων εδώ στην μητέρα Πατρίδα είναι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες της Διασπορά, ιδίως σε όσους βρίσκονται στο κρεββάτι του πόνου. Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε, έτσι ώστε να είμαστε κοντά τους και να τους συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

«Δυστυχώς το προγραμματισμένο ταξίδι μου στην Αυστραλία επ ευκαιρία της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου, συνέπεσε με την απότομη κλιμάκωση της πανδημίας με αποτέλεσμα να αναγκασθώ να το ματαιώσω. Ωστόσο, με την πρώτη ευκαιρία, δεσμεύομαι ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί. Είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο να ενισχυθούν οι δεσμοί ενότητας με τους φορείς της Ομογένειας. Οι κοινότητες , οι σύλλογοι, η Εκκλησία αποτελούν ένα δίκτυο συνεισφοράς και αλληλεγγύης το οποίο πρέπει να παραμείνει ενεργό. Για τον λόγο αυτό βρίσκομαι σε επικοινωνία με όλες τις ομογενειακές οργανώσεις ανά τον κόσμος και είμαι διαθέσιμος να συζητήσω οποιαδήποτε πρόταση και ιδέα. Πριν από μερικές ημέρες οργάνωσα μια τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής δεκαπέντε Προξενικών Αρχών ανά την υφήλιο, του Γενικού μας Προξένου στη Μελβούρνη συμπεριλαμβανομένου, προκειμένου να συζητήσουμε για την πορεία της πανδημίας σε περιοχές όπου διαβιεί ιστορικό και ισχυρό ομογενειακό στοιχείο και να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους δύναται να προαχθεί η αλληλεπίδραση με την Ομογένεια αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο».

«Αναφορικά με την συζήτηση περί εκλογών στην οποία να αναφέρεσθε εκτιμώ ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας της ελληνικής κοινωνίας, διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση και – όπως φαίνεται και δημοσκοπικά – απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Ως προς το θέμα της ψήφου των αποδήμων, ο νόμος που ψηφίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή αποτελεί μια πολύ σημαντική θεσμική τομή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Μια τομή προς την κατεύθυνση του ορθολογισμού και της περισσότερης Δημοκρατίας, προς όφελος πάντα της Πατρίδας μας. Μετά από 40 χρόνια ατέρμονων συζητήσεων, αυτή η κυβέρνηση πέτυχε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να ικανοποιήσουμε το δίκαιο αυτό αίτημα. Είναι γεγονός ότι ένα μέρος της Ομογένειας αντέδρασε με αρνητικό τρόπο, επικεντρώνοντας την κριτική του στην προϋπόθεση των δύο ετών διαμονής στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε η πρόθεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μην τεθούν όροι και να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και μάλιστα μέσω επιστολικής ψήφου. Ωστόσο το Σύνταγμα θέτει όριο 200 βουλευτών για την ψήφιση του σχετικού νόμου, ενώ η Νέα Δημοκρατία διαθέτει μόνον 158. Συνεπώς έπρεπε να γίνει ένας συμβιβασμός με ατ υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το όλα ή τίποτα δεν ήταν λύση εν προκειμένω. Επιθυμούμε να επιλύουμε τα ζητήματα όχι να τα διαιωνίζουμε. Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, παρά τις όποιες ατέλειες, αποτελεί μια σημαντική θεσμική τομή και ταυτόχρονα μια δικαίωση για την Ομογένειά μας κάτι που πολλοί Έλληνες το αναγνωρίζουν. Εξάλλου πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με όρους κομματικούς ή ψηφοθηρίας.

Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε στις επόμενες εκλογές οι ομογενείς μας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, στηρίζοντας τη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα καταδειχθεί η δυναμική της ψήφου των αποδήμων, έτσι ώστε στο μέλλον το θέμα να τεθεί σε διαφορετική βάση και να καταστεί εφικτή η βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου. Είμαστε σε επικοινωνία και συντονισμό με τα Προξενεία και τις Πρεσβείες μας στο εξωτερικό, ώστε, όταν έρθει εκείνη η ώρα, να διαμορφωθούν, οι κατάλληλες συνθήκες που θα διευκολύνουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία».

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

«Ως κυβέρνηση θέσαμε από την πρώτη στιγμή τον στόχο να φέρουμε την Ομογένεια πιο κοντά στην Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να πετύχουμε απτά αποτελέσματα. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν μόνον η αρχή μιας ευρύτερης και πολυεπίπεδης προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα πεδίο στο οποίο έχουμε δώσει έμφαση, είναι αυτό της αναβάθμισης των προξενικών υπηρεσιών. Ήδη από το καλοκαίρι σχηματίσθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να επεξεργασθεί λύσεις που θα μειώσουν την γραφειοκρατία και θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού.

Εχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στο θέμα της καταχώρησης των ληξιαρχικών πράξεων που συντάσσονται στα Προξενεία, διαδικασία που θα γίνεται σύντομα ψηφιακά, χωρίς τις καθυστερήσεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Στην ίδια κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας κινητής μονάδας παραλαβής αιτήσεων για έκδοση διαβατηρίου, η οποία θα μεταβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές, διευκολύνοντας έτσι τους συμπατριώτες μας οι οποίοι διαβιούν μακριά από μια Προξενική Αρχή. Επιπλέον, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητας, καθώς και στην καλλιέργεια μιας βιωματικής σχέσης με την Πατρίδα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές ομογενών που είναι και το μέλλον του απόδημου Ελληνισμού.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο, στηρίζουμε την ελληνομάθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα, αξιοποιώντας με δημιουργικό τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, όπως αποδεικνύει και η έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας «sta ellinika». Τέλος φιλοδοξούμε στην χαρτογράφηση του Ελληνισμού της Διασποράς.

Στόχος είναι να αποκτήσουμε μια ακριβή εικόνα της γεωγραφικής κατανομής της Ελληνικής Ομογένειας, μέσω στοιχείων τόσο ποιοτικών όσο και των ποσοτικών. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η παρουσία Ελλήνων επιστημόνων ανά την υφήλιο, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο. Νομίζω όμως, ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι μπροστά μας. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση της πανδημίας και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, δυσχεραίνεται η επαφή μας με τους ομογενείς. Ένα μεγάλο μέρος των σχέσεων μας με τους απόδημους Έλληνες, στηρίζεται στην ανθρώπινη επαφή και κατ ιδίαν επικοινωνία, στις συλλογικές δραστηριότητες οι οποίες καλλιεργούν ένα αίσθημα κοινότητας μεταξύ των μελών της Ομογένειας.

Καθώς είναι άδηλο, πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το προσεχές διάστημα, καλούμαστε όλοι μας να ζήσουμε με την νέα αυτή πραγματικότητα, προσαρμόζοντας σε αυτή και τις σχέσεις μας με την Ομογένεια. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, διοργανώνοντας, σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για την Νεότητα, έναν διαγωνισμό ζωγραφικής για μικρά παιδιά. Επιπλέον και σε συνεργασία με την ταινιοθήκη της Ελλάδος προσφέρουμε στους ομογενείς την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπάνιες διαδικτυακά ελληνικές ταινίες. Θα δώσουμε συνέχεια σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσουμε τους δεσμούς ενότητας των ομογενών μας με την Ελλάδα μέσω του μηνύματος ότι κοντά ή μακριά είμαστε όλοι ένα».

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ «STA ELLINIKA» ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

«Η πλατφόρμα «sta ellinika» αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πολύ επιτυχημένης συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ. Διατίθεται δωρεάν στα παιδιά της Ομογένειας, με μηδενικό κόστος για το ελληνικό κράτος, χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στόχος της πλατφόρμας είναι να προσφέρει στα νέα παιδιά μια ποιοτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση της ελληνικής γλώσσας και μυθολογίας, μέσω μιας πλήρους μαθησιακής εμπειρίας. Η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική τον Σεπτέμβριο, όμως λόγω της κατάστασης τέθηκε από τώρα σε λειτουργία μια πρώτη έκδοση αυτής, έτσι ώστε τα Ελληνόπουλα που βρίσκονται στο σπίτι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους αυτήν την περίοδο».

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ

«Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, στις δύσκολες αυτές στιγμές δεν είστε μόνοι. Μείνετε ενωμένοι, σταθείτε ο ένας δίπλα στον άλλον, βοηθήστε όσους έχουν ανάγκη. Κλείστε τις αναμνήσεις, την ομορφιά και το φως της Ελλάδος στην ψυχή σας και θα αντλήσετε αστείρευτη δύναμη. Και πολύ σύντομα, με το καλό να ανταμώσουμε όλοι μαζί, υγιείς στην Πατρίδα».

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης:
https://greekherald.com.au/community/1-people-community/interviews/tgh-exclusive-greeces-deputy-foreign-affairs-minister-kostas-vlasis-shares-his-new-initiatives-for-greeks-abroad/