Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PAROS

vlasis k2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Κ. ΒΛΑΣΗ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PAROS

Αρχικά θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στη χώρα μας. Σας ευχαριστούμε που αποδεχθήκατε την πρόσκληση του περιοδικού μας. Είναι αυτή η πρώτη σας επίσκεψη στην Τουρκία; Ποιος ο κύριος σκοπός της επίσκεψης σας;

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του περιοδικού σας. Χάρηκα δε ιδιαίτερα όταν έμαθα για τη στενή συνεργασία που έχετε με το Γενικό Προξενείο και το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας στην Κωνσταντινούπολη ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τις σχέσεις με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, καθώς και για τις εκδηλώσεις που διοργανώνετε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, ένα πραγματικό κόσμημα στην καρδιά της πόλης. Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά μου ως Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους της Ελληνικής Μειονότητας που διαβιούν εδώ. Θα έχω, επίσης, την τιμή να παρευρίσκομαι στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος, κ. Εμμανουήλ, παρουσία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας σας με καταγωγή από την Τουρκία; Τι σημαίνει για εσάς η Τουρκία και η Κωνσταντινούπολη;

Αν και δεν υπάρχει κάποια άμεση οικογενειακή σχέση με την Κωνσταντινούπολη, δεν σας κρύβω ότι είναι μια πόλη την οποία κάθε Έλληνας αγαπά και έχει στην καρδιά του, καθώς μεγάλο μέρος της Ιστορίας της είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την βυζαντινή ιστορία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αναφερόμαστε σε αυτήν ως η «Πόλη», αυτό και μόνο της αποδίδει ένα χαρακτηριστικό μοναδικότητας για εμάς.

Η Κωνσταντινούπολη, όντας εδώ και 18 αιώνες η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελεί, άλλωστε, ένα ισχυρό σύμβολο της χριστιανικής Πίστης και παράδοσής μας. Κάθε Έλληνας όταν επισκέπτεται την έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι, αισθάνεται μια βαθειά συγκίνηση και ένα γλυκό αίσθημα επιστροφής. Αισθανόμαστε, εξάλλου, ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο για τον καθολικό του ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης μεταξύ των λαών, όσο και για την προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, καθώς και σε άλλα σύγχρονα ζητήματα πανανθρώπινης ευαισθησίας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και έχει συμβάλει κατά τρόπο ουσιαστικό στην ανάδειξή τους. 

Ποιες οι παρατηρήσεις σας σχετικά με την ελληνική κοινότητα που ζει στην Κωνσταντινούπολη;

Η ελληνική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη χάνεται στους αιώνες και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της ίδιας της Τουρκίας. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως Ρωμιοί της Πόλης υπηρέτησαν στην Οθωμανική Αυλή ως πρέσβεις, διπλωμάτες, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι, αλλά και την Τουρκική Δημοκρατία ως εκλεγμένοι βουλευτές στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, ενώ πολλοί υπήρξαν εκλεκτά μέλη της δημόσιας, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας. Αυτά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Δυστυχώς στη συνέχεια πολιτικές αποφάσεις οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος της ευημερούσας, τόσο αριθμητικά όσο και οικονομικά και πολιτιστικά, μειονότητας να εγκαταλείψουν την γενέθλια Γη τους. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, πολλοί συνέχισαν να κατοικούν στην Πόλη και σας διαβεβαιώ ότι δεν τους ξεχνάμε. Αποτελούν, μαζί με τους συμπατριώτες μας στην Ίμβρο και την Τένεδο, την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Τουρκία και είναι καθήκον μας να φροντίζουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Επιστρέψτε μου, επίσης, να υπογραμμίσω κάτι το οποίο ομολογείται από πολλές πλευρές πλέον και στην Τουρκία, ότι δηλαδή με την πληθυσμιακή συρρίκνωση των ρωμιών της Κωνσταντινούπολης η ίδια η πόλη αποστερήθηκε ένα από τα κύρια στοιχεία που συνέθεταν τον πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα της.

Πολλά σχολεία έκλεισαν εδώ, καθώς ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται συνεχώς, δεκάδες ιδρύματα δυσκολεύονται να βρουν διαχειριστές. Θα θέλαμε τις σκέψεις σας για τέτοιου είδους προβλήματα της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Η ερώτησή σας περιγράφει ουσιαστικά τις συνέπειες των γεγονότων, στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η συνεχής διαρροή, άλλοτε απότομη κι άλλοτε σταδιακή, του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου από την Κωνσταντινούπολη έχει δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία των ελληνικών δομών της Πόλης, την πλούσια κληρονομιά των Ρωμιών που αποτελούνταν από εκατοντάδες Ιδρύματα, Φιλανθρωπικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους, δεκάδες Σχολεία και Εκκλησίες. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής, το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας των παραπάνω, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και καθήκον της σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Ίσως αριθμητικά είμαστε λίγοι πλέον στην Πόλη, ωστόσο φέρουμε μία μεγάλη και μακρά παράδοση την οποία οφείλουμε να συνεχίσουμε και σας διαβεβαιώ ότι εργαζόμαστε για να την ενισχύσουμε σε συνεργασία, πολλές φορές, με τις τουρκικές Αρχές. Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, τα Σχολεία και τα Ιδρύματα της Μειονότητας λειτουργούν υποδειγματικά και αποτελούν πρότυπα για την τουρκική κοινωνία.

Το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή αποτελεί σημαντική έλλειψη τόσο από θρησκευτικής όσο και από πολιτιστικής άποψης. Έχετε συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους για να την επαναλειτουργία της;

Πράγματι, τον προσεχή Ιούλιο συμπληρώνονται πλέον πενήντα ολόκληρα χρόνια από την αναστολή λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία υπήρξε υπόδειγμα και κόσμημα, όχι μόνο για την Μειονότητα, αλλά για την ίδια την Τουρκική Δημοκρατία, στο έδαφος και υπό τους κανονισμούς της οποίας λειτουργούσε κατά τρόπο σύννομο. Όπως γνωρίζετε, η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να εκπαιδεύει νέους κληρικούς και να εξασφαλίσει την ιστορική συνέχειά του με την επάνδρωσή του με αυτούς. Δεν κατανοώ τους λόγους για τους οποίους η Σχολή δεν έχει επαναλειτουργήσει και ιδιαιτέρως όταν οι λόγοι, για τους οποίους ανεστάλη η λειτουργία της, έχουν – μετά την παρέλευση μισού αιώνα – αρθεί. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε κατά καιρούς συναντήσεις του και σε απευθείας συνομιλίες του με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον έχει διαβεβαιώσει για την επαναλειτουργία της. Μια διαβεβαίωση, που εκ των πραγμάτων δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Εύχομαι κι ελπίζω να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Ο αριθμός των Τούρκων που επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της διπλής υπηκοότητας -αγοράζοντας ακίνητα στην Ελλάδα- έχει αυξηθεί σημαντικά. Πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών; Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους Τούρκους το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια των εορταστικών διακοπών, κυρίως για τα ελληνικά νησιά. Οι λαοί των δύο χωρών είναι γενικά ιδιαίτερα θερμοί και ειλικρινείς μεταξύ τους, αλλά δυστυχώς, το τεταμένο πολιτικό περιβάλλον κατά καιρούς διακόπτει την θετική έκβαση της κατάστασης. Τι θα θέλατε να πείτε σχετικά ;

Είναι πράγματι διαπιστωμένο ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι πολίτες απολαμβάνουν συχνές επισκέψεις ο ένας στην χώρα του άλλου. Η ιστορία έχει διδάξει πως η ειρήνη και η ασφάλεια είναι η μόνη οδός συνύπαρξης μεταξύ των λαών. Η ίδια η κοινή μας ιστορία μας δίδαξε ότι, όταν υπάρχει βούληση βελτίωσης, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να είναι άριστες. Δύο κορυφαίοι πολιτικοί άνδρες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, το 1930 έδωσαν πρώτοι το παράδειγμα, υπογράφοντας το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας. Οι δύο λαοί τους ακολούθησαν σε αυτό και έτσι διαπιστώνει κανείς το φιλικό κλίμα που υφίσταται εκατέρωθεν. Λυπάμαι μόνο διότι η Πανδημία την οποία βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο, έχει καταστήσει δύσκολη την μετάβαση από τη μια χώρα στην άλλη, εξαιτίας των έκτακτων υγειονομικών μέτρων τα οποία με τον πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών εύχομαι γρήγορα να αρθούν και έτσι να επανέλθουμε σύντομα στους γνώριμους ρυθμούς μας. Οι αγαστές σχέσεις των Ελλήνων και Τούρκων πολιτών πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μας.

Θα ήταν επιθυμία μας οι δύο γείτονες να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις αντίστοιχες χώρες δίχως θεώρηση. Ωστόσο, ακόμη και από τους Ρωμιούς της Τουρκίας που ταξιδεύουν για τουριστικούς λόγους ζητείται θεώρηση για την είσοδο τους στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διευκόλυνση για το θέμα αυτό, καθώς και για τους συζύγους των μικτών (με Ρωμιούς) γάμων;

Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι πολίτες, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, υπάγονται σε καθεστώς υποχρέωσης έκδοσης θεώρησης για την είσοδό τους στην Ελλάδα. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχετε υπόψη ότι η Ελλάδα, όντας κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χώρου Schengen, δεν ακολουθεί δική της πολιτική στο ζήτημα των θεωρήσεων, αλλά συντάσσεται με τα συμφωνηθέντα στους ως άνω θεσμούς.

Παρά ταύτα, ειδικά για την ενίσχυση της κινητικότητας μεταξύ των δύο χωρών, και ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2018 και το 2019 είχαμε εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυνατότητα εφαρμογής ενός πιλοτικού προγράμματος που παρείχε τη δυνατότητα αίτησης θεώρησης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, δηλαδή στα λιμάνια των νησιών τα οποία Τούρκοι πολίτες επισκέπτονταν για τις θερινές τους διακοπές. Αυτή η πρωτοβουλία παρουσίαζε το μεγάλο πλεονέκτημα να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε Ελληνικό Προξενείο, μία διαδικασία που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι χρονοβόρα για τους πολίτες. Ελπίζουμε οι συνθήκες να επιτρέψουν επανάληψη του προγράμματος και μετά την πανδημία.

Παρακολουθείτε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται μεταξύ των δύο χωρών, πιστεύετε ότι είναι αρκετές; Τι εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτιστικών προγραμμάτων, τα οποία δημιουργούν μια σημαντική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των χωρών; Για παράδειγμα, ως περιοδικό Paros, διοργανώνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο υπάγεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Ως Υπουργείο σκέφτεστε τη στήριξη για τη μεταφορά τέτοιων εκδηλώσεων στην Ελλάδα;

Ο πολιτισμός αποτελούσε ανέκαθεν την κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Ακόμα και λαοί, τους οποίους χωρίζουν πολιτικές ή διπλωματικές διαφωνίες, βρίσκουν σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις μια γέφυρα επικοινωνίας. Στην Κωνσταντινούπολη, φάρο αυτής της προσπάθειας αποτελεί το Σισμανόγλειο Μέγαρο, στους χώρους του οποίου φιλοξενούνται πλείστες πολιτιστικές εκδηλώσεις (εικαστικές, μουσικές, προβολή ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, κύκλοι διαλέξεων) με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού στην Τουρκία. Παράλληλα, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο διεξάγονται και μόνιμα προγράμματα, τα οποία προάγουν σε σταθερή βάση την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, με σκοπό την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Φαντάζομαι πως το διαπιστώνετε και εσείς καθώς, όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας, έχετε στενή συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Χαίρομαι δε ιδιαίτερα που το ακούω, καθώς τόσο η Γενική Πρόξενος όσο και το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών που εργάζεται σε αυτό απαρτίζεται από κατηρτισμένα στελέχη που συμβάλλουν, ο καθένας στον βαθμό και την ιδιότητα που του αναλογεί, στη διατήρηση τόσο των καλών σχέσεων με τη σύμμαχο χώρα Τουρκία όσο και στην ανάδειξη των σχέσεων μεταξύ των απλών πολιτών των δύο χωρών. Ως Υπουργείο Εξωτερικών είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και να είστε βέβαιοι ότι βλέπουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάφορες εκδηλώσεις να “ταξιδεύουν” από τη μια χώρα στην άλλη και ως εκ τούτου ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό να γίνεται κοινωνός των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης