Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ POLITICAL

PSTL9354

Κ. Βλάσης: «Πολίτες β’ κατηγορίας οι Απόδημοι για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Για εμπαιγμό των Ελλήνων, που διαμένουν στο εξωτερικό κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω συνέντευξης του στην Political ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, σχετικά με την επιλογή του να καταψήφισει προ ημερών το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο διαμονής τους. Ο κ. Βλάσης υπογραμμίζει επιπροσθέτως πως μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους τα Προξενεία μας ανά την υφήλιο προικοδοτήθηκαν με καινοτόμα εργαλεία, ώστε, όπως σημείωνει στη συνέντευξη του, να μπορεί τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών να ενεργοποιηθεί  η εφαρμογή μίας απλουστευμένης διαδικασίας καταγραφής ληξιαρχικών πράξεων στο εξωτερικό, απευθείας από τον προξενικό υπάλληλο, η οποία θα ολοκληρώνεται αντί για 3 έως και 6 μήνες που συμβαίνει τώρα, σε λίγες μόνο ώρες».

Ανησυχείτε μήπως οι Έλληνες του εξωτερικού σας «χρεώσουν» ως κυβέρνηση την αποτυχία να μεταπείσετε τον ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των περιορισμών κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος από τον τόπο διαμονής τους στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψήφο των Αποδήμων, το οποίο δεν στήριξαν τα κόμματα της Αριστεράς;

Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν εδώ και καιρό αντιληφθεί ότι ο στόχος της Κυβέρνησής μας είναι η χωρίς περιορισμούς συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους. Αυτός ήταν ο στόχος μας τον Δεκέμβριο του 2019 όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4648/2019, αυτός ήταν και ο στόχος της πρόσφατης νομοθετικής μας πρωτοβουλίας.

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να κοιτάξουν τους απανταχού Έλληνες στα μάτια και να αναγνωρίσουν το δίκαιο αίτημά τους.

Αυτό που προτείναμε ήταν το λογικό και το αυτονόητο. Να μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο όπου διαμένουν. Η πρότασή μας δεν διεύρυνε την εκλογική βάση και δεν παρείχε δικαίωμα ψήφου σε ανθρώπους που δεν είχαν ήδη. Αυτό που προτείναμε ήταν να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας στην άσκηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους. Προσήλθαμε στη συζήτηση με πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να προτάξει μικροπολιτικά συμφέροντα και να λειτουργήσει εκτός λογικής και ευαισθησίας και μάλιστα να απέχει από την ψηφοφορία! Για ακόμη μία φορά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες του εξωτερικού ως πολίτες β’ κατηγορίας. Όπως καταλαβαίνετε η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή έχει ονοματεπώνυμο και θεωρώ ότι οι απανταχού Έλληνες το έχουν αντιληφθεί πλήρως. 

Για ποιους λόγους απορρίψατε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία 4 εδρών γεωγραφικά κατανεμημένων σε ενιαία λίστα; Εκτιμάτε ότι εξαντλήσατε όλα τα περιθώρια, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεση σε μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση;

Κοιτάξτε, η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο σημείο του εμπαιγμού προς τους Απόδημους. Ειδικά η απαίτηση για μη καταμέτρηση της ψήφου τους στο τελικό αποτέλεσμα αποτελεί ντροπή. Δημιουργεί ξεκάθαρα πολίτες δύο ταχυτήτων, αντιμετωπίζει τους απόδημους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, κατά παρέκκλιση διατάξεων του ίδιου του Συντάγματος! Από την πλευρά μας, όπως το έθεσε ο αρμόδιος Υπουργός στην Βουλή, κ. Μ. Βορίδης, θέτουμε δύο βασικές προϋποθέσεις, για τις οποίες αν συμφωνήσει η Αντιπολίτευση είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε το νόμο από κοινού, με στόχο να επιτευχθεί συναίνεση: Πρώτον, η συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων του εξωτερικού, που ήδη έχουν ικανότητα ψήφου, στην εκλογική διαδικασία, και δεύτερον, η ισότιμη καταμέτρηση της ψήφου τους στο συνολικό αποτέλεσμα της Επικράτειας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί αυτές τις δύο προβλέψεις, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και τον τρόπο εκπροσώπησης και τις εκλογικές περιφέρειες. Η μπάλα είναι αποκλειστικά στο δικό τους γήπεδο. 

Ανησυχείτε μήπως η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη, που έχει χαράξει η κυβέρνηση…εκτραπεί από μία ενδεχόμενη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι; Εκτιμάτε πως η Άγκυρα έχει «συνετιστεί» από τα «μηνύματα» ΕΕ και ΗΠΑ;

Δεν κομίζω κάτι νέο διαπιστώνοντας ότι η Άγκυρα ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα μία επεκτατική πολιτική, την οποία βάσισε σε παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες, ενέργειες οι οποίες την καθιστούν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η προσέγγιση των δύο χωρών και η ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας έχει επιφέρει μία αποκλιμάκωση, η οποία παρότι δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε, δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα ώστε να αναζητήσουμε λύσεις. Όπως θα γνωρίζετε, μετά την επίσκεψη του Υπουργού κ. Ν. Δένδια στην Τουρκία, σχεδιάζεται η επίσκεψη στην Αθήνα του κ. Τσαβούσογλου στις 31 Μαΐου. Η διπλωματία βρίσκεται, λοιπόν, στο προσκήνιο. Η χώρα μας προτάσσει τον διάλογο έναντι των απειλών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, αν χρειαστεί, δεν θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Άλλωστε, στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού κ. Ν. Δένδια στην Άγκυρα, ενεργοποιήσαμε μία δέσμη θετικών μέτρων, κυρίως οικονομικής φύσεως, τα οποία στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα συνεργειών και κατανόησης.

Στο στρατηγικό σας σχεδιασμό για την οικονομική ανάκαμψη της μετά – πανδημικής ημέρας υπάρχει «θέση» για τους Έλληνες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα κατά την 10ετία της οικονομικής κρίσης; Με ποιον τρόπο εξετάζετε να κάνετε πραγματικότητα το brain gain; Ποια η κυβερνητική μέριμνα για τη νέα γενιά;

Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας εγκατέλειψε την Ελλάδα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι πολίτες αυτοί διαθέτουν υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και έτσι η χώρα μας στερείται σήμερα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό σε καίριους τομείς της τεχνολογίας και της παραγωγής. Μέσα από την θέσπιση ενός συγκεκριμένου ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για επιστροφή στην Ελλάδα, καθώς και μέσα από τα προγράμματα  επενδύσεων και τη δημιουργία φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, φιλοδοξούμε να δώσουμε κίνητρα για επιστροφή. Επιπλέον, θέλουμε σύντομα η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός προορισμός για εργασία και για αυτό τον σκοπό προσπαθούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. 

Μετά από ενάμιση πλέον χρόνο πανδημίας, ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Ελληνική Ομογένεια και ποιες πρωτοβουλίες λαμβάνετε για την αντιμετώπισή τους;

Βασική μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ομογενείς μας σε όλο τον κόσμο, ειδικά αυτό το διάστημα που η πανδημία έχει δυσχεράνει επικοινωνίες και μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επιλύουμε ζητήματα τα οποία άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας των Προξενικών Αρχών μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως, άλλωστε, ορθά έχει τονίσει ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερράκακης, η πανδημία λειτούργησε για την χώρα μας ως ψηφιακός επιταχυντής. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινά αυτές τις ημέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, η εφαρμογή μίας απλουστευμένης διαδικασίας καταγραφής ληξιαρχικών πράξεων στο εξωτερικό, απευθείας από τον προξενικό υπάλληλο, η οποία θα ολοκληρώνεται αντί για 3 έως και 6 μήνες που συμβαίνει τώρα, σε λίγες μόνο ώρες. Επίσης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη, θέσαμε σε πιλοτική εφαρμογή την υπηρεσία εικονικής υποβοήθησης (chatbot), η οποία δίδει αυτοματοποιημένες απαντήσεις σε προξενικά ερωτήματα. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήσαμε πιλοτικά την υπηρεσία “MyConsulLive στα πρότυπα του myAADElive και MyKEPLive, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη, ο οποίος μέχρι σήμερα αναγκαζόταν να καλύψει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και υψηλό κόστος μετακίνησης, να διεκπεραιώσει σε λίγα λεπτά, με τηλεδιάσκεψη, μια σειρά πράξεων με το Προξενείο. Με αυτά τα έργα ανατρέπουμε μία κατάσταση χρόνων. Παρέχουμε πλέον στα Προξενεία μας καινοτόμα εργαλεία, τα οποία αλλάζουν ριζικά την εικόνα τους στα μάτια των πολιτών. Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα νομοθετήσουμε τη δυνατότητα οι υπάλληλοι των Προξενείων να μπορούν να μεταβαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές δικαιοδοσίας τους για την εξυπηρέτηση Ελλήνων στην έκδοση/ ανανέωση των διαβατηρίων τους.

Συνέντευξη στον Σπύρο Μουρελάτο