Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Capture

Κώστας Βλάσης στο «Π»: Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Εν μέσω του διπλωματικού πυρετού που επικρατεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα, συναντήσαμε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μάς μίλησε για την κυβερνητική αποστολή που του έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό, για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για την προσπάθεια ανακοπής του «brain drain» αλλά και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τα έδρανα της Ιατρικής Σχολής και τους Αρκάδες.

Ως υφυπουργός Εξωτερικών ποια κυβερνητική αποστολή σάς έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό και γιατί;

Η αποστολή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μου είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως υφυπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εορτή των Θεοφανίων. Ως άνθρωπος που πιστεύει βαθιά, ως Χριστιανός αλλά και ως Έλληνας, ένιωσα δέος και συγκίνηση βιώνοντας αυτήν τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας στο Φανάρι. Είχα την τιμή και τη χαρά να συναντηθώ με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά και με τους Έλληνες της Πόλης, που αποτελούν ένα σημαντικό κύτταρο Ελληνισμού. Οφείλουμε σεβασμό απέναντι στους Έλληνες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να τους στηρίζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως ομογένεια στη γείτονα χώρα. Το ίδιο ισχύει και για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, που αποτελεί φάρο της Ορθοδοξίας μας και των απανταχού Χριστιανών και επιτελεί ένα ανεκτίμητο έργο σε εποχές ταραγμένες και δύσκολες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Τι απαντάτε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, δεν ευσταθεί. Οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κάνουν επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη –στο πλαίσιο του Φόρουμ της Helexpo– ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, «φιλόδοξο, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος. Πέραν των σημαντικών επενδύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνεται έμφαση και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα ενισχυθεί με 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας, που θα υποστηρίξουν επαγγελματικά την αποτρεπτική μας δύναμη. Παράλληλα, η αγορά γαλλικών αεροσκαφών Rafale και γαλλικών φρεγατών, σε συνδυασμό με την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, οι συζητήσεις για την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενισχύουν σημαντικά την άμυνα της χώρας μας.

Το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η ανακοπή του «brain drain». Πώς θα γίνει αυτό;

Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης, περισσότεροι από 400.000 νέοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να αφήσουν την Ελλάδα και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία και μια καλύτερη ζωή. Προς αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου φαινομένου, απαιτούνται συνολική προσέγγιση και συντονισμός του κράτους με την εκπαιδευτική αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί το πρόγραμμα «Ελλάδα Ξανά – Rebrain Greece». Με την έξοδό μας από την κρίση η Ελλάδα αναπτύσσεται, η Ελλάδα αλλάζει και ο στόχος επαναπατρισμού των νέων επιστημόνων καθίσταται πιο προσιτός. Το πρόγραμμα «Ελλάδα Ξανά» θα λειτουργήσει και ως ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού που εξετάζουν τη δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα. Επιπλέον, η δράση αυτή είναι και πλήρως εναρμονισμένη με το θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Στα γαλάζια «πηγαδάκια» ακούγεται έντονα ότι χάρη στη δική σας συμβολή «σώθηκε» στο παρά πέντε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και ότι συμβάλατε τα μέγιστα στην τελική επικράτηση του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Αληθεύει αυτό;

Στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν έκανα τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που μου επέβαλαν η προσωπική μου ηθική, η αγάπη μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου και την Πελοπόννησο, αλλά και η υπεράσπιση της επιλογής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Εδώ και καιρό υποστήριζα σθεναρά ότι ήταν επιβεβλημένη η «αλλαγή σελίδας» στην ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και φυσικά υποστήριξα ενθέρμως την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα, ενός ανθρώπου με ήθος, τιμιότητα, τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά. Είναι δεδομένο ότι τόσο ο ίδιος όσο κι εγώ αλλά και η ΝΔ καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία πολλοί θεωρούσαν «χαμένη υπόθεση». Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας και είναι ήδη εμφανής η διαφορά που έφερε στην καθημερινότητα των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αν δεν κάνω λάθος, διατηρείτε ισχυρούς δεσμούς με πολλούς διακεκριμένους Έλληνες ομογενείς, πριν ακόμα αναλάβετε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού. Πώς προέκυψε αυτή η σχέση σας με τους απόδημους;

Όντως, η σχέση μου με τους Έλληνες ομογενείς ξεκίνησε πριν καν ξεκινήσει η ενασχόλησή μου με τα κοινά και, φυσικά, πολύ πριν αναλάβω τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Αφετηρία της σχέσης αυτής ήταν το γεγονός ότι πάντα με γοήτευε η πορεία των ανθρώπων αυτών στο εξωτερικό. Μακριά από την πατρώα γη κατάφεραν να διαγράψουν αξιοσημείωτες πορείες και όλα αυτά χωρίς να λησμονήσουν ούτε στιγμή την Ελλάδα. Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετώπισαν, όσο μακριά κι αν βρέθηκαν, όσα χρόνια κι αν έκαναν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ποτέ δεν ξέχασαν τον τόπο τους. Διατήρησαν τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία της πατρίδας μας ζωντανά σε τόπους μακρινούς και στην πλειοψηφία τους έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Επεδίωξα από νεαρή ηλικία να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί θεώρησα ότι έχω πολλά να μάθω από τις εμπειρίες τους και τις παραστάσεις τους. Το ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ομογένειας, και ιδιαίτερα αυτής της Αμερικής, έχει καταγωγή από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αρκαδία, έκανε τη σχέση αυτή ακόμα πιο δυνατή.

Ποιον Έλληνα του εξωτερικού θαυμάζετε και για ποιον λόγο;

Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω εκατοντάδες ονόματα, από την κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μέχρι τον προσφάτως εκλιπόντα Γιώργο Μπίζο και από τον Άντριου Άθενς μέχρι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όμως σίγουρα θα αδικούσα κάποιον. Γι’ αυτό και θα σας απαντήσω από καρδιάς ότι θαυμάζω όλους τους Έλληνες της Διασποράς, όλους τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που –υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες– εγκατέλειψαν τη μητέρα πατρίδα για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε μέρη μακρινά. Οι άνθρωποι αυτοί, μέσα από στερήσεις και κοπιαστική εργασία, κατάφεραν να πετύχουν και να διακριθούν στους τομείς όπου δραστηριοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Ο «ανώνυμος Έλληνας της Διασποράς», αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο αυτόν, μας δείχνει στην πράξη τα ιδιαίτερα στοιχεία και τις αρετές του «ελληνικού DNΑ» και αποτελεί πηγή έμπνευσης και εθνικής υπερηφάνειας για όλους εμάς που ζούμε στην πατρίδα.

Μια και αναφέρατε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είστε φαν του; Παρακολουθείτε τους αγώνες του;

Και ποιος Έλληνας δεν είναι; Μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώθει κανείς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ήρθε στη χώρα μας μικρό παιδί, έλαβε ελληνική παιδεία, πάλεψε για να επιβιώσει και ταυτόχρονα να βοηθήσει τους γονείς και τα αδέλφια του και εργάστηκε σκληρά για να βελτιωθεί ως αθλητής και να αναδείξει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Σήμερα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού διαπρέπει στο ΝΒΑ, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί, κρατάει ψηλά τη γαλανόλευκη, δηλώνει υπερήφανος που είναι Έλληνας και αναδεικνύεται στην πράξη ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Για όλα αυτά θέλω να του απευθύνω από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο «ευχαριστώ»!

Η ιδιαίτερη πατρίδα σας είναι η Τρίπολη, εκεί γεννηθήκατε κι εκεί μεγαλώσατε. Τι αγαπάτε πιο πολύ στην Αρκαδία και ποια η σχέση σας με τους κατοίκους εκεί;

Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς στο τι είναι αυτό που αγαπά περισσότερο στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αγαπώ την Αρκαδία για την ιστορία της και την παράδοσή της, για το ότι στην Τρίπολη μεγάλωσα και ανδρώθηκα, γιατί εκεί ζουν πολλά από τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μα πάνω απ’ όλα νομίζω ότι αγαπώ την Αρκαδία για τους ανθρώπους της. Έχω αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τους συμπατριώτες μου. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά με έχει φέρει κοντά με τους Αρκάδες, που με έχουν τιμήσει και συνεχίζουν να με τιμούν με την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Από πλευράς μου φροντίζω κι εγώ να τιμώ την ειλικρινή σχέση που έχουμε δομήσει και να βρίσκομαι συνεχώς δίπλα τους, συνεισφέροντας με όποιον τρόπο μπορώ στην προάσπιση των συμφερόντων της ιδιαίτερης πατρίδας μου.

Αν και νεαρός σε ηλικία, έχετε καταφέρει να διαγράψετε μια λαμπρή καριέρα στην Ιατρική και πλέον είστε καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τι ρόλο έχει στη ζωή σας σήμερα η Ιατρική αλλά και τι σας έχει σημαδέψει από τα χρόνια που ήσασταν φοιτητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο όπου σήμερα διδάσκετε;

Η Ιατρική ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη μου αγάπη. Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο είναι βασικό συστατικό της ιδιοσυγκρασίας μου, και αυτή είναι που με οδήγησε και στην ενασχόληση με την πολιτική. Ωστόσο, πάντα ο γιατρός θα «βγαίνει στην επιφάνεια». Τα φοιτητικά μου χρόνια τα θυμάμαι με αγάπη και νοσταλγία. Μπορεί να είχαμε πολύ διάβασμα, μπορεί να κουραζόμασταν, όμως πάντα υπήρχε ο ενθουσιασμός της νιότης, που μας βοήθαγε να τα βλέπουμε όλα υπό το πρίσμα της αισιοδοξίας και της αθωότητας. Ακόμα και σήμερα αναπολώ τα ξενύχτια, τις παρέες, τα αμφιθέατρα, τις εξεταστικές και θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο, καθώς –ως καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών– συνεχίζω κι έρχομαι σε επαφή με όλα αυτά που σημάδεψαν τα φοιτητικά μου χρόνια.

Ως γιατρός, υπήρξε κάποιο περιστατικό που σας συγκλόνισε και έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας;

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την Ιατρική, με συγκλόνιζε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να με συγκλονίζει ο πόνος των μικρών παιδιών, ειδικά όταν πρόκειται για καταστάσεις που είναι μη αναστρέψιμες. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να μπορέσει να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Το βλέμμα ενός παιδιού που βιώνει κάτι τέτοιο, γεμάτο απορία αλλά και οδύνη, είναι πραγματικά σπαρακτικό.

Είστε ευαίσθητος με τα παιδιά διότι, είστε κι εσείς γονιός και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον τους αλλά και για την πορεία της Ελλάδος γενικότερα, καθώς δεν έχουμε περάσει και λίγα ως χώρα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουμε να περνάμε;

Είμαι εκ φύσεως και εκ πεποιθήσεως αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω πως μέσα από σκληρή δουλειά και συστηματική προσπάθεια μπορούμε, αργά ή γρήγορα, να πετύχουμε ό,τι ονειρευόμαστε. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική ήταν ακριβώς αυτό που αναφέρετε. Θεωρώ πως είναι χρέος μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που εμείς παραλάβαμε. Αυτό προσπαθούμε και πιστεύω ότι ακόμα και μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, λόγω πανδημίας, έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε τομείς όπου χρειαζόταν βελτίωση. Είμαι βέβαιος πως οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε!

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη