Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KEDE NEWS

vlasis k2

Κ. Βλάσης: “Έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα”

1. Λίγους μήνες αφότου αναλάβατε τα καθήκοντά σας, βρεθήκατε αντιμέτωπος με πρωτοφανείς προκλήσεις, ως συνέπεια της πανδημίας. Περιγράψτε μας μία χαρακτηριστική ημέρα στο γραφείο, όταν ανακοινώνονταν τα πρώτα lockdown στο εξωτερικό, λίγο πριν κλείσουν τα ελληνικά σύνορα.

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, υπήρξαν ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για τον λόγο αυτό δράσαμε έγκαιρα, αποφασιστικά και με ψυχραιμία. Ως ιατρός γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι το σύστημα υγείας να παραμένει θωρακισμένο. Έτσι, λάβαμε δραστικά προληπτικά μέτρα. Ωστόσο, και οι πολίτες, από την πλευρά τους, επέδειξαν ισχυρό αίσθημα ατομικής ευθύνης, κάτι που συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της διασποράς του ιού και δόθηκε, έτσι, χρόνος στο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στην πίεση. Το υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε από νωρίς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν για τους Έλληνες που βρέθηκαν στο εξωτερικό. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης των πρώτων lockdown σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ενεργοποιήσαμε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου. Μία υπηρεσία η οποία λειτουργούσε σε 24ωρη βάση και ήταν επιφορτισμένη με τον συντονισμό των αιτημάτων επαναπατρισμού των Ελλήνων του εξωτερικού. Από την άλλη, οι διπλωματικές μας αρχές εργάζονταν νυχθημερόν και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για να διευκολύνουν όλους τους συμπατριώτες μας στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μία χαρακτηριστική μέρα στο γραφείο περιελάμβανε τον συντονισμό των Αρχών μας στο εξωτερικό, αλλά και των υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των πολιτών. Είχαμε και έχουμε την υποχρέωση να κατανοούμε τις ανάγκες των Ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται, με γνώμονα βέβαια τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

2. Είναι γνωστό πως εσείς είχατε σειρά επαφών με τις προξενικές αρχές κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19. Μήπως κάποιες από τις έκτακτες αλλαγές που προωθήσατε ήρθαν για να μείνουν; Ποιες είναι αυτές;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η επικοινωνία με τους επικεφαλής των πρεσβευτικών και προξενικών αρχών της χώρας μας ανά τον κόσμο ήταν συνεχής. Προσωπικά, ανέλαβα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω με τον καθένα ξεχωριστά. Ενημερώθηκα, λοιπόν, άμεσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές μας και ποιες είναι οι ανάγκες των ομογενών ώστε να διερευνήσουμε περιθώρια βελτίωσης των προξενικών υπηρεσιών που τους παρέχουμε. Θα πρέπει να αναφέρουμε, επίσης, τα δραστικά μέτρα προφύλαξης (εξυπηρέτηση με ραντεβού για αποφυγή συνωστισμού, τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών) που έλαβαν οι προξενικές μας αρχές για την προστασία των ομογενών αλλά και των εργαζομένων από τη διάδοση του ιού. Ζήτησα, επίσης, από τους επικεφαλής να διατηρούν στενή επικοινωνία με τους ομογενειακούς συλλόγους και την Εκκλησία, προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή συνδρομή και υποστήριξη στους απόδημους Έλληνες.
Η πανδημία αποτέλεσε μία ευκαιρία για την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες ψηφιοποίησης στον δημόσιο τομέα, κάτι που συμβάλλει στην απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό. Το προσεχές διάστημα αναμένεται η διασύνδεση των Προξενείων όλου του κόσμου με το μητρώο των πολιτών και η απευθείας καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων, μία εξέλιξη που θα αποφέρει άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά, επίσης, θα βελτιώσει την εργασιακή καθημερινότητα των υπαλλήλων μας. Στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία των προξενικών αρχών και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ομογενών μας απέναντι στο ελληνικό κράτος.

3. Ποιες είναι οι σημαντικότερες ενέργειες στις οποίες προχωρήσατε ως υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού; Μπορείτε να ανακοινώσετε κάποιες πρωτοβουλίες που σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα;

Στόχος της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να φέρουμε την ομογένεια πιο κοντά στην Ελλάδα, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να πετύχουμε απτά αποτελέσματα. Η αρχή πραγματοποιήθηκε με τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, εξέλιξη η οποία αποτελεί μια σημαντική θεσμική τομή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Επιπλέον, προτεραιότητα μας αποτελεί η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών και, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένονται να υλοποιηθούν άμεσα οι πρώτες διαδικασίες που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού. Πέραν αυτών, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας κινητής μονάδας παραλαβής αιτήσεων για έκδοση και ανανέωση διαβατηρίου, η οποία θα μεταβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές, διευκολύνοντας έτσι τους συμπατριώτες μας οι οποίοι διαβιούν μακριά από μια προξενική αρχή. Δημιουργούμε ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, το οποίο θα ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αποστολή του.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης «Sta ellinika», καθώς και οι συνεργασίες με άλλες χώρες σε θέματα εκπαιδευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό και ενισχύουν τις σχέσεις της χώρας. Ταυτόχρονα οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου κα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα Διασποράς, που ήδη υλοποιούνται και αναμένεται να επεκταθούν, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε εντάσσεται και η χαρτογράφηση του Ελληνισμού της Διασποράς. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα της γεωγραφικής κατανομής της ελληνικής ομογένειας, με έμφαση όχι μόνο στα αριθμητικά χαρακτηριστικά της, αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία που εμφανίζει. Σημαντικό εθνικό κεφάλαιο για εμάς θα αποτελέσει η καταγραφή των Ελλήνων επιστημόνων ανά την υφήλιο. Στην κατεύθυνση αυτή, διοργανώσαμε την πρώτη τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 100 Έλληνες ομογενείς ιατρούς από 25 κράτη για τον Covid-19, η οποία αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου ομογενών ιατρών και επιστημόνων και, ταυτόχρονα, ανέδειξε το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα εκτός συνόρων.

4. Πώς σχολιάζετε την παρέμβαση ΗΠΑ και UNESCO για την Αγία Σοφία; Πώς «διαβάζετε» τις κινήσεις Ερντογάν σε αυτό το θέμα και τι περιθώριο κινήσεων έχει η Ελλάδα;

Η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο και η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της σε τέμενος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO, προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου και επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα καθώς δεν πρόκειται για ένα θέμα διμερές, αλλά για ένα θέμα με διεθνείς διαστάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση της πατρίδας μας μέσα από καίριες συμμαχίες και συνέργειες, όπως το πρόσφατό ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ και οι συνεχείς επαφές του κ. Δένδια από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ως τη Μέση Ανατολή. Έχουμε προειδοποιήσει την Ε.Ε. για πιθανή συνέχιση και κλιμάκωση των προκλήσεων του κ. Ερντογάν και αναμένουμε οι εταίροι μας ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η Ελλάδα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να απαντήσει στην όποια πρόκληση από την τουρκική πλευρά. Εξάλλου, όπως επεσήμανε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, η Ελλάδα θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 42 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κράτη-μέλη.

5. Ένα πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων είναι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, που στις αρχές Ιουλίου «έκλεισε» 49 χρόνια «σιωπής». Μάλιστα, το ελληνικό αίτημα υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ. Υπάρχουν νέες εξελίξεις στο ζήτημα αυτό;

Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης είναι πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο έχει διατυπωθεί επισήμως και κατ’ επανάληψη. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει την Ελλάδα, αλλά έχει και οικουμενική διάσταση, καθώς αποτελεί κατ’ ουσίαν υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της, τα θρησκευτικά δικαιώματα των οποίων σαφώς παραβιάζονται από την, επί σχεδόν πέντε δεκαετίες, αυθαίρετη διακοπή της λειτουργίας της.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει την ελληνική θέση και, μέσω των ετήσιων εκθέσεών του για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, έχει απευθύνει εκκλήσεις προς την Τουρκία για την επαναλειτουργία της Σχολής. Στις αρχές του χρόνου στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του δείπνου για θρησκευτικές ελευθερίες το οποίο διοργάνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο, τόνισα τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών και στην προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Επεσήμανα, δε, για ακόμα μία φορά τη θέση μας για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Σχολής.

6. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη ψήφο των αποδήμων πέρασε με ιστορική πλειοψηφία από τη Βουλή. Μάλιστα, είχατε τότε αναφέρει σε άρθρο σας πως «σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και σίγουρα μελλοντικά μπορούν να ακολουθήσουν πολλές βελτιωτικές κινήσεις αν οι ίδιοι οι Έλληνες της ομογένειας αλλά και το πολιτικό μας σύστημα “αγκαλιάσουν” και στηρίξουν την απόφαση αυτή». Ποιες βελτιωτικές κινήσεις θα θέλατε να γίνουν; Πώς υποδέχτηκε η ομογένεια τη ψήφιση του νομοσχεδίου; Είναι έτοιμα τα προξενεία και οι οργανώσεις αποδήμων να υποστηρίξουν τεχνικά το εγχείρημα στο κοντινό μέλλον;

Ο νόμος για τη ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό συνιστά μία σημαντική επιτυχία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και μια ιστορική μεταρρύθμιση για τους απανταχού Έλληνες. Ο νόμος επιτρέπει σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους, κι αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση για να ικανοποιήσουμε το δίκαιο αυτό αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού. Αναμφισβήτητα, χρειάζονται πολλές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, καθώς, όπως είναι γνωστό, η πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μην τεθούν όροι και να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και είναι γραμμένοι στους καταλόγους και μάλιστα μέσω επιστολικής ψήφου. Ωστόσο, η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου απαιτούσε συμβιβασμούς και συναινέσεις μεταξύ κομμάτων προκειμένου να εξευρεθεί μια αποδεκτή λύση. Παρόλο που μέρος της ομογένειας διαφωνεί με το πλαίσιο που διαμορφώθηκε, επικεντρώνοντας την κριτική του στην προϋπόθεση των δύο ετών διαμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτέλεσε μια σημαντική θεσμική τομή και ταυτόχρονα μια δικαίωση για την ομογένειά μας, κάτι που πολλοί Έλληνες το αναγνωρίζουν. Και είμαι αισιόδοξος ότι στο σύντομο μέλλον θα ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στο σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα.
Όσον αφορά στο τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα διευκολύνει την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια προκειμένου οι ομογενείς μας να ενημερωθούν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Συνέντευξη στη Νεφέλη Βαρθαλίτη