Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TRUD

15-01_2421224324843065922_big

Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας, κ. Κώστας Βλάσης: «Θα θέλαμε την επίλυση των όποιων διαφορών μεταξύ της Σόφιας και των Σκοπίων»


Η θερινή σεζόν έρχεται δυναμικά ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, και με διαφορετικά επίπεδα εμβολιασμού στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η παγκόσμια επιδημία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση πολλές από τις διεθνείς δεσμεύσεις για φιλία και αλληλεγγύη και έθεσε σε μια πραγματική δοκιμασία σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ χωρών σε όλο τον κόσμο. Και πού αλλού να είναι πιο εμφανές αυτό, από τα Βαλκάνια, όπου με ή χωρίς πανδημία οι διαφωνίες και οι διαμάχες συνεχώς σιγοβράζουν. Ποια είναι αυτή η ιστορική συμφιλίωση στην περιοχή και οι διαφορές μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων; Ποιες προοπτικές για διασυνοριακή συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη μετά την κρίση που προκλήθηκε από την COVID-19 μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας μπορούμε να αναμένουμε; Ποιες είναι οι διαθέσεις των Βούλγαρων στην Ελλάδα και των Ελλήνων στη χώρα μας και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον; – για όλα αυτά και για πολλά άλλα, η εφ. Trud συνομιλεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση, ο οποίος θα μας επισκεφτεί από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου.

Πόσοι Έλληνες ζουν και δραστηριοποιούνται σήμερα στην Βουλγαρία; Τι έχει απομείνει από εκείνη την παλιά «απόβαση» των Ελλήνων επενδυτών στην χώρα μας την δεκαετία του ’90;

Ο αριθμός των ατόμων ελληνικής καταγωγής και ιθαγένειας στη Βουλγαρία σημείωσε σημαντική άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στη διαρκώς αυξανόμενη οικονομική παρουσία της Ελλάδας στη χώρα. Ειδικότερα, τη δεκαετία του ’90, αλλά θα προσέθετα και κατά την προηγούμενη δεκαετία, κατά την οποία η Ελλάδα αντιμετώπισε τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της χώρας μας στα Βαλκάνια και επενδυτικό προορισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αξιοσημείωτη οικονομική παρουσία της Ελλάδος στη Βουλγαρία αποτυπώνεται στη διαχρονική αύξηση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών και στην ισχυρή παρουσία των εγκατεστημένων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της Βουλγαρίας. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να παρατηρήσω ότι, αν και η πανδημία προκάλεσε κλυδωνισμούς στις εμπορικές σχέσεις παγκοσμίως, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μας δεν επηρεάστηκαν παρά ελάχιστα, όπως εξάλλου δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Το γεγονός αυτό μαρτυρά τις γερά σφυρηλατημένες οικονομικές σχέσεις, σχέσεις εμπιστοσύνης θα έλεγα, που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Βουλγαρία κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχει μάλιστα ανανεωμένο ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη φίλη Βουλγαρία σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς η ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί προνομιακό πεδίο των διμερών μας σχέσεων, ενισχύοντας το στρατηγικό χαρακτήρα τους.

Οι δυο εχθροί του 19ου και 20ου αιώνα που πολεμούσαν μεταξύ τους, οι Βούλγαροι και οι Έλληνες, έχουν γίνει πια φίλοι και εταίροι. Κάποιες παλιές προκαταλήψεις όμως παραμένουν κι από τις δυο πλευρές των συνόρων. Θα εξαφανιστούν, λέτε, όσο περνούν τα χρόνια; Διότι με την Τουρκία βλέπω να οξύνονται οι παλιές διαφορές σας.

Όπως ορθά αναφέρετε, Βουλγαρία και Ελλάδα διατηρούν εδώ και πολλές δεκαετίες στενές και ιδιαίτερα φιλικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται τόσο σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, όσο και στην καθημερινότητα μεταξύ των δύο λαών. Άλλωστε, μόλις πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2020, το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, ήρθε να επιρρώσει την στενή μας εταιρική σχέση ως κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης εκφράστηκε η βούληση για περαιτέρω συνεργασία σε μία σειρά από τομείς όπως η ασφάλεια, η πολιτική προστασία, οι μεταφορές και η ενέργεια. Όπως θα γνωρίζετε, η Ελλάδα επιθυμεί να έχει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της. Μεταξύ όμορων κρατών ενδέχεται να προκύπτουν ζητήματα ή ακόμα και διαφωνίες. Καλούμαστε, όμως, να τα επιλύουμε πάντα με καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Αυτή είναι μία θέση από την οποία η χώρα μου, σας διαβεβαιώ, δεν υπαναχωρεί. Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούν σήμερα απτό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης για τις χώρες τις περιοχής και δείχνουν από κοινού το δρόμο που πρέπει να διανυθεί για την υπέρβαση των διαφορών του παρελθόντος και την οικοδόμηση ειλικρινών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σχετικά με το βουλγαρικό βέτο για τη βόρεια Μακεδονία?

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, θέση την οποία επιβεβαίωσαν οι Πρωθυπουργοί μας κατά την περσινή τους συνάντηση. Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, μεταξύ όμορων κρατών, και ειδικά σε μία περιοχή του πλανήτη, όπως η Βαλκανική Χερσόνησος, όπου η Ιστορία έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο με πολλές στροφές και ανηφόρες, θα έλεγα, προκύπτουν διαφωνίες και διαφορές. Μόνος τρόπος να τις ξεπερνάμε θα είναι πάντα η συζήτηση και ο διάλογος. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι η Ελλάδα κάλυψε την απόσταση που της αναλογούσε με την Βόρεια Μακεδονία πριν λίγα χρόνια, θα θέλαμε να δούμε τις όποιες διαφορές προκύπτουν μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων να λειαίνονται. Με μόνο, πάντα, σκοπό την διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος για τους πολίτες μας.

Τι σας λένε οι Έλληνες που ζουν στην Βουλγαρία; Είναι ικανοποιημένοι;

Οι Έλληνες στη Βουλγαρία χαρακτηρίζονται από αξιοσημείωτη δράση στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας. Ο Ελληνισμός της Βουλγαρίας είναι πλήρως ενσωματωμένος στη βουλγαρική κοινωνία, στην οποία ευημερεί και αποτελεί μία καλά σμιλεμένη γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας. Είμαστε περήφανοι για την προκοπή τους και γνωρίζουμε ότι έχουν αναπτύξει ισχυρή και ιδιαίτερη σχέση με την Βουλγαρία. Έλληνες και Βούλγαροι είναι εγκάρδιοι λαοί, εξωστρεφείς, φιλικοί και κυρίως ειρηνόφιλοι. Όπως σας είπα και προηγουμένως οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών αντανακλώνται και στην καθημερινότητα των πολιτών που ζουν και δημιουργούν εκατέρωθεν.

Είναι υπέροχο γιατί υπάρχουν πολλοί Βούλγαροι στην Ελλάδα και η συνεισφορά τους στην ευημερία της Ελλάδας είναι σημαντική. Η βουλγαρική Διασπορά στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, και πλέον η δεύτερη και τρίτη γενιά είναι ήδη Έλληνες πολίτες. Πώς ανταποκρίνεται η ελληνική κυβέρνηση;

Την τελευταία, κυρίως, δεκαετία ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της ΕΕ, και όχι μόνο, μετακινήθηκαν από την πατρίδα τους προς άλλες χώρες, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. Αναπόφευκτα η παραμονή σε ένα μέρος δημιουργεί, πέραν των αμιγώς επαγγελματικών δεσμών, και δεσμούς φιλίας, εκτίμησης, οι οποίοι εξελίσσονται και σε οικογενειακούς δεσμούς. Οι Βούλγαροι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα σε μεγάλο μέρος έχουν πράγματι ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα χαίρουν των προνομίων του Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα μιας άνετης καθημερινότητας και κυρίως ασφαλούς και ειρηνικής διαβίωσης.

Τι συναντήσεις προγραμματίζονται στη Βουλγαρία και πού μπορούν να σας βρουν άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους;

Παρόλο που η πανδημία δεν μου επέτρεψε να επισκεφτώ νωρίτερα την Βουλγαρία, η επικοινωνία μου με ομογενειακούς φορείς και Ελληνο-βουλγαρικούς συλλόγους, καθώς και με Έλληνες του εξωτερικού, ήταν διαρκής χάρη στην τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής μου στη Σόφια, θα μου δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά και να πραγματοποιήσω συναντήσεις με ομογενειακούς συλλόγους, Ελληνο-βουλγαρικούς και επιχειρηματικούς φορείς, καθώς και με εκπροσώπους του Ακαδημαϊκού χώρου, οι οποίοι προάγουν με το έργο τους τις καθημερινές σχέσεις και τις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προώθηση και προβολή της ελληνικής γλώσσας στη φίλη Βουλγαρία. Εξάλλου, πολλοί φίλοι Βούλγαροι, οι οποίοι έχουν εργαστεί ή συνεχίζουν να εργάζονται στην Ελλάδα, μιλούν άπταιστα ελληνικά, όπως και οι οικογένειές τους, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές της ελληνικής γλώσσας στη χώρα καταγωγής τους. Θα γνωρίζετε ότι στην Βουλγαρία λειτουργούν 5 πανεπιστημιακές έδρες νεοελληνικών σπουδών, καθώς και Τμήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στην Σόφια, στην Στάρα Ζαγόρα, στο Σλίβεν.

Μεταξύ των χωρών μας υπάρχει μεγάλη κινητικότητα καθ’ όλην τη διάρκεια του χρόνου. Πώς μπορεί το ελληνικό κράτος να διευκολύνει τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών;

Όπως σας είπα και προηγουμένως, και χαίρομαι που το τονίζετε, οι δύο λαοί αισθάνονται άνετα και ασφαλείς όταν βρίσκονται ο ένας στη χώρα του άλλου. Αυτό από μόνο του το γεγονός αποδεικνύει ότι ακόμα και αν στο παρελθόν υπήρχαν κάποια θέματα που δημιουργούσαν καχυποψίες, αυτά έχουν πλέον εξαλειφθεί. Ως προς τα ζητήματα της διασυνοριακής διέλευσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, όντας αμφότερες κράτη μέλη της ΕΕ και με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν εκατέρωθεν, έχουν αναπτύξει ένα δυναμικό δίκτυο συνεργασίας και επίλυσης των όποιων ζητημάτων προκύπτουν. Στην πραγματικότητα ο παράγοντας που έχει δημιουργήσει ειδικές συνθήκες είναι η πανδημία. Οι περιορισμοί που επεβλήθησαν και από τις δύο πλευρές των συνόρων κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, λόγω της πανδημίας, ανέτρεψαν τα μέχρι τώρα δεδομένα και δημιούργησαν όντως κάποια προβλήματα. Ωστόσο, ελήφθησαν άμεσα μέτρα, όπως η από 23/03/2020 εγκαθίδρυση του κοινοτικού πλαισίου των «πράσινων λωρίδων» στις μετακινήσεις και στις οδικές μεταφορές με σκοπό τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής εμπορευμάτων και υπηρεσιών για όσο διαρκεί η πανδημία. Είμαστε βέβαιοι ότι οι όποιες αρχικές δυσκολίες αντιμετωπίζονται, χωρίς να έχουν αφήσει «αρνητικό αποτύπωμα» στην εικόνα των διμερών εμπορικών σχέσεων και αυτό αξιολογείται ως μια λίαν θετική εξέλιξη, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ως προς την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των δεσμών μας.

Δεν ξέρω αν είναι δική σας αρμοδιότητα, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα είναι αφόρητη. Ουρές χιλιομέτρων και πολλές ώρες αναμονής. Κάντε κάτι γρήγορα, αλλιώς μοιάζετε να διώχνετε όσους θέλουν να επισκεφθούν τις παραλίες σας.

Έχει πράγματι παρατηρηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μια υπερφόρτωση του οδικού δικτύου στα σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν υπάρχει μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, και αυτό συμβαίνει κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τόσο το οδικό όσο και άλλα δίκτυα μεταφορών αντιμετωπίζουν αναπόφευκτα δυσκολίες. Επίσης, επανερχόμαστε στο ζήτημα των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, η οποία μας αναγκάζει να λαμβάνουμε επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου της κίνησης προσώπων, μέτρα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν περιττά. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι μπροστά στο πολύτιμο αγαθό της δημόσιας υγείας υπάρχει κατανόηση και αλληλοσεβασμός. Οι Αρχές στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, ενεργούν πάντα προς διευκόλυνση των πολιτών και είμαι σίγουρος ότι θα το πράξουν και φέτος που η υγειονομική κατάσταση μας επιτρέπει να επιστρέφουμε, έστω και σταδιακά, στην κανονικότητα.

Στην διαχείριση της πανδημίας η Ελλάδα τα πήγε ικανοποιητικά. Πολύ καλά στην αρχή, με προβλήματα στην συνέχεια. Τώρα ποια είναι η κατάσταση στην χώρα σας;

Η πανδημία αποτέλεσε ένα έκτατο απρόοπτο γεγονός που συγκλόνισε τον πλανήτη. Πράγματι η Ελλάδα επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και αντιμετώπισε με τρόπο υποδειγματικό τον ιό αναχαιτίζοντας την πορεία του. Οι Έλληνες πολίτες, παρά την κόπωση που αναπόφευκτα παρουσιάστηκε κατά το δεύτερο κύμα, συνεργάστηκαν με την Πολιτεία και τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Ως Ελληνική Κυβέρνηση δεν κουραζόμαστε ποτέ να ευχαριστούμε τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και κάθε είδους επιστημονικό ή βοηθητικό προσωπικό, που συνεισέφεραν στην ανακούφιση των ασθενών και έσωσαν ζωές. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί συνάνθρωποί μας που έχασαν τη μάχη και αυτό μας πληγώνει. Από την άλλη πλευρά, η πορεία των εμβολιασμών μας κάνει να αισιοδοξούμε. Η αυθόρμητη και μαζική ανταπόκριση των πολιτών είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους. Ήδη περισσότεροι από 5.000.000 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση και αυτό είναι μια ευχάριστη είδηση που μας γεμίζει ενθουσιασμό για το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε.

Είναι ασφαλής ο Βούλγαρος που θα έρθει φέτος διακοπές στην Ελλάδα; Τι πρέπει να γνωρίζει;

Κάθε πολίτης αυτού του κόσμου είναι ασφαλής στην Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι το 2019, το έτος πριν την πανδημία πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Συνέντευξη στην ανταποκρίτρια βουλγαρικών ΜΜΕ, κα Μπόικα Αθανάσοβα

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης