Να δωθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των ιδιοκτητών καφενείων, εστιατορίων, ξενοδοχείων και συναφών επιχειρήσεων με την ΑΕΠΙ και τις υπόλοιπες εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων ζητά ο Κώστας Βλάσης

Να δωθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των ιδιοκτητών   καφενείων, εστιατορίων, ξενοδοχείων και συναφών επιχειρήσεων με την ΑΕΠΙ και τις υπόλοιπες εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων ζητά ο Κώστας Βλάσης με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς. Η Ερώτηση έχει θέμα «Προβλήματα ξενοδόχων, ιδιοκτητών καταστημάτων μαζικής εστίασης, καφενείων και συναφών επιχειρήσεων με τις εταιρείες προστασίας και είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων» και κατετέθη στις 6 Μαΐου 2015.

Όλοι συμφωνούν πως η ύπαρξη και λειτουργία εταιρειών προστασίας και είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι αναγκαία, προκειμένου οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες να μπορούν να επιβιώνουν αξιοπρεπώς στη βάση του επαγγέλματός τους.  

Πληθαίνουν και εντείνονται, όμως, τα παράπονα των καταστηματαρχών οι οποίοι διαμαρτύρονται για εις βάρος τους καταχρηστικές συμπεριφορές από τις εν λόγω εταιρείες. Όλο και πιο επιτακτικά ζητούν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να γίνουν πιο λογικές οι αμοιβές, να εναρμονιστούν στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και να επανασχεδιαστεί η διαδικασία ελέγχων.

Χαρακτηριστικά, ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, καταγγέλλουν πως, κάθε χρόνο, πληρώνουν σημαντικά ποσά για πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ και στους Έλληνες ηθοποιούς, ανεξάρτητα από το αν τα καταλύματά τους είναι ανοικτά ή κλειστά και ανεξάρτητα από το αν υπάρχει τηλεοπτικό σήμα ή όχι.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών καφενείων και καταστημάτων εστίασης οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το σχετικό ειδικό τέλος, ανεξαρτήτως αν η μουσική ακούγεται ζωντανά ή μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης ή CD. Συνήθως, διαθέτουν μια τηλεόραση για ενημέρωση και παρακολούθηση αθλητικών αγώνων και προφανώς δεν έχουν οικονομικά οφέλη από τη μουσική ή την τηλεόραση.

Εξάλλου, όπως καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι διαδικτυακοί τόποι μέσω των οποίων αναπαράγονται τα μουσικά κομμάτια, έχουν ήδη πληρώσει για τα πνευματικά δικαιώματα και γι΄ αυτό θεωρούν καταχρηστική την επιπλέον επιβάρυνσή τους για τον ίδιο σκοπό.   

Ως συνέπεια της αντικειμενικής αδυναμίας πολλών επιχειρηματιών, να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, η ΑΕΠΙ προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Πολλές φορές μάλιστα και μετά από 10 χρόνια με αποτέλεσμα τα τελικά πρόστιμα που εκδικάζονται, μαζί με τις προσαυξήσεις να είναι δυσβάσταχτα.

Λόγω των παραπάνω, ο Αρκάς βουλευτής της ΝΔ, ζητά να δοθούν άμεσα λύσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των σχετικών επιχειρήσεων και να προβλεφθούν εξαιρέσεις για όσους αντικειμενικά, δεν έχουν οικονομικά οφέλη από μουσική και τηλεόραση.