Κώστας Βλάσης στον «Ε.Τ.»: Δεν κάνουμε μικροπολιτικά παιχνίδια με τις κάλπες

kostas-vlasis-500

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίσθημα ευθύνης και προτάσσοντας το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, έχει επιλέξει να μην κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια και να εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο και δύσκολο, όμως έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε δυσκολίες και έτσι θα διαχειριστούμε και τις δυσκολίες που έρχονται».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.

Στο μέτωπο των πυρκαγιών, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που θεωρούν πως αυτό δεν είναι αρκετό, ενώ η αντιπολίτευση σας κατηγορεί. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών, λόγω των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή με υψηλές θερμοκρασίες και έντονους ανέμους, και μην μπορώντας να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο κακόβουλων ενεργειών. Η πρώτη προτεραιότητά μας ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαθέσιμων μέσων. Φέτος, για πρώτη φορά, διαθέτουμε 84 εναέρια μέσα, η νέα δύναμη των 500 δασοκομάντος αποτελεί γεγονός, διπλασιάστηκε ο αριθμός των εθελοντών δασοπυροσβεστών, ενώ μέσω του 112 πραγματοποιήσαμε πάνω από 100.000 εκκενώσεις σώζοντας ζωές. Το επίπεδο συντονισμού είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικό. Είναι, όμως, βέβαιο ότι πρέπει συνεχώς να λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, κυρίως στον τομέα της πρόληψης, με εκτεταμένα μέσα «έξυπνης» πυρανίχνευσης, ώστε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις πυρκαγιές. Η διαφορά αντιμετώπισής τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι νομίζω εμφανής, για αυτό και η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην κριτική της, με δεδομένα τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, που τις «πληρώσαμε» θρηνώντας εκατοντάδες ζωές.

Πώς απαντά η κυβέρνηση απέναντι στην εκτεταμένη προκλητικότητα και στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στο Αιγαίο;

Απέναντι σε κάθε προκλητική ενέργεια της γείτονος, αλλά και σε κάθε αναθεωρητική άποψη της ηγεσίας της, απαντάμε με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας, οι Ενοπλες Δυνάμεις μας ενισχύθηκαν και ενισχύονται διαρκώς, ενώ η στήριξη των εταίρων μας εκφράζεται ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία. Τα θετικά αποτελέσματα του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο αποδυθήκαμε τα τελευταία 3 χρόνια, δομώντας ισχυρές σχέσεις και συμφωνίες, είναι αδιαμφισβήτητα και εξελίξεις όπως η τροπολογία που υπερψήφισε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία πιστοποιούν αυτό το γεγονός.

Πώς σχολιάζετε τη συνεχή αναφορά στη διενέργεια πρόωρων εκλογών από την αντιπολίτευση;

Αποτελεί δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ζητά την προσφυγή στις κάλπες και υπάρχουν και οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες για αυτό. Υπάρχει, όμως, μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την πολιτική επιδίωξη από αυτό που είναι θεσμικά ορθό, αλλά και συμφέρον για την πατρίδα. Σε μια βεβαρημένη διεθνή συγκυρία, που απαιτεί κρίσιμες και γρήγορες αποφάσεις, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίσθημα ευθύνης και προτάσσοντας το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, έχει επιλέξει να μην κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια και να εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο και δύσκολο, όμως έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε δυσκολίες και έτσι θα διαχειριστούμε και τις δυσκολίες που έρχονται.

Με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια να ταλαιπωρούν τη χώρα μας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη του ελληνικού νοικοκυριού και της αγοράς;

Η κυβέρνησή μας έχει ήδη εφαρμόσει αναλογικά ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση, ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Οι εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας μας στον τουριστικό τομέα και τα αυξημένα έσοδα θα δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω την κοινωνία.

Στην Αρκαδία, όπου και είναι η βουλευτική σας έδρα, έχει ξεκινήσει και με τη δική σας συμβολή ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπτυξης με νέες επενδύσεις. Ποιο το μέλλον που οραματίζεστε για το νομό σας;

Βασική μου επιδίωξη για τον τόπο μου είναι να μπει η Αρκαδία σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης μέσω σοβαρών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν τους νέους μας στον τόπο τους. Χαίρομαι που μπόρεσα κι εγώ από την πλευρά μου να συμβάλω στην επιτυχή κατάληξη σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών που δίνουν νέα πνοή στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Αρκαδίας και δεν θα πάψω να προσπαθώ εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Του Γιάννη Ευαγγελίδη

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης