Κώστας Βλάσης σε Υπουργό Υγείας: “Να μην αδικήσετε τους γιατρούς και κυρίως τους πολίτες με το ενδεχόμενο να καταργηθεί το πλαφόν ανά πάροχο υγείας και ανά νομό”.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με το όριο δαπάνης στους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανά νομό και πάροχο (γιατρό), κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Βλάσης.

Στην εν λόγω Ερώτηση επισημαίνεται ο κίνδυνος να καταργηθεί το πλαφόν ανά πάροχο και ανά νομό για το 2015 αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική Υπουργική Απόφαση που το καθορίζει. Η εξέλιξη αυτή θα έχει αρχικά ως αποτέλεσμα οι δαπάνες για επισκέψεις, εξετάσεις στους γιατρούς να υπολογίζονται σε εθνικό επίπεδο και έτσι να αδικούνται οι νομοί που έχουν μικρότερο αριθμό γιατρών ή μικρότερες μονάδες υγείας (διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.) όπως είναι η Αρκαδία σε σχέση με άλλους μεγαλύτερους νομούς, και κυρίως να αδικούνται οι πολίτες των νομών αυτών αφού θα στερούνται πόρους για τις επισκέψεις και εξετάσεις στους γιατρούς τους.

Ακολουθεί η Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 13 Οκτωβρίου 2015

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Εφαρμογή του ατομικού ορίου δαπάνης στους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το έτος 2015 ανά νομό και ανά πάροχο.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Υ9/οικ.70521 «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης, εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων» μεταξύ άλλων και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 ορίζεται ότι η κατανομή του ορίου δαπάνης για τα διαγνωστικά κέντρα θα γίνεται ανά νομό και ανά ιδιώτη πάροχο.

Η συγκεκριμένη βούληση του νομοθέτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι το clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις είναι υπέρογκο ξεπερνώντας και το 50%, έτσι αντί να τιμωρούνται όλοι και αυτοί που κάνουν υπερβάσεις και αυτοί που δεν κάνουν, αποφασίσθηκε με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός (ατομικό budget) για κάθε ιδιώτη πάροχο προκειμένου ο ίδιος να ελέγχει τυχόν υπερβάσεις του και εν τέλει να είναι υπόλογος για τις υπερβάσεις που κάνει ο ίδιος και όχι οριζόντια και τιμωρητικά για τις υπερβάσεις των άλλων.

Σημειωτέον, η ύπαρξη κλειστών προϋπολογισμών ανά πάροχο υπήρξε πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου καθώς και όλων των μεσαίων διαγνωστικών κέντρων και είχε ως στόχο την αποφυγή μονοπωλίων και την ορθή κατανομή του συνόλου του προϋπολογισμού σε όλους τους παρόχους που πληρούν τις προϋποθέσεις και συμβάλλουν με τον ΕΟΠΥΥ.

Ενώ λοιπόν το μέτρο του κλειστού προϋπολογισμού ανά πάροχο εφαρμόστηκε για το έτος 2014, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι εξετάζετε το ενδεχόμενο να καταργηθεί το πλαφόν ανά πάροχο και ανά νομό για το 2015 και να επανέλθετε στον εθνικό προϋπολογισμό, γεγονός που θα αναταράξει την αγορά, θα πλήξει κυρίως τους ιδιώτες ιατρούς και τις μικρές και μεσαίες διαγνωστικές μονάδες και θα οδηγήσει στην ισοπεδωτική αντιμετώπιση όλων των παρόχων είτε κάνουν είτε δεν κάνουν υπερβάσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Α) Προτίθεσθε να καταργήσετε τα ατομικά πλαφόν στους ιδιώτες παρόχους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αν ναι για ποιο λόγο;
Β) Για ποιο λόγο, ακόμη, μέχρι και σήμερα δεν έχετε εκδώσει Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του ορίου δαπάνης ανά νομό και ανά ιδιώτη πάροχο για το έτος 2015;

Ο ερωτών βουλευτής

Βλάσης Κωνσταντίνος