Κώστας Βλάσης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ρουσφετολογικές προσλήψεις δυσχεραίνει την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην λαμβάνουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται».

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό και χάρη στον προγραμματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για το έτος 2015 προβλέπονταν 11.000 προσλήψεις. Η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με το ν. 4325/2015 από τον προηγούμενο Μάιο κάλυψε κατά τα 2/3 τις προβλεπόμενες από τον Προϋπολογισμό προσλήψεις -περίπου 7.500 θέσεις-, προχωρώντας σε αθρόες οριζόντιες επαναπροσλήψεις, χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα οι ανάγκες σε τομείς, όπως η παιδεία και η υγεία, να είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου από κοινού με ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. προς τον Υπουργό Εσωτερικών και  Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και  τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για την διαχείριση των εναπομεινουσών, περίπου 3.500, προσλήψεων έως το τέλος του 2015  καθώς και την απουσία σχεδιασμού για να καλυφθούν τα πολυάριθμα κενά σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου.

Οι κυβερνητικές αυτές ουσιώδεις παραλείψεις έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία καθώς και στις μονάδες υγείας (Παναρκαδικό Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας) της Αρκαδίας, με αποτέλεσμα οι Αρκάδες πολίτες να μην μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται.

Ακολουθεί η Ερώτηση που υποβλήθηκε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και  Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Αριθ.  Πρωτ.  1248

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Υπ’όψιν του Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη

Θέμα: «Υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών του Δημοσίου»

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2015

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, για το έτος 2015 προβλέπονταν 11.000 προσλήψεις. Ο συνολικός προγραμματισμός προσλήψεων για την περίοδο 2014-2018 διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016, τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μεμονωμένων φορέων, την προσπάθεια ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα, καθώς και τις προτεραιότητες που είχε προσδιορίσει η τότε Κυβέρνηση, σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη.

Η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με το ν. 4325/2015 από τον προηγούμενο Μάιο κάλυψε κατά τα 2/3 τις προβλεπόμενες από τον Προϋπολογισμό νέες προσλήψεις- περίπου 7.500 θέσεις-, προχωρώντας σε αθρόες οριζόντιες επαναπροσλήψεις, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς καμία προηγούμενη διερεύνηση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης. Περαιτέρω, με τον εν λόγω νόμο φρόντισε για την παράταση συμβάσεων, αλλά και την επανασύναψη νέων για υπηρεσίες που ήδη καλύπτονταν με μόνιμο προσωπικό (άρθρο 49). Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες σε τομείς, όπως η υγεία, παρά την πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού, και η παιδεία, που βασικά καλύπτεται με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν, είναι εξαιρετικά μεγάλες, με αποτέλεσμα υπηρεσίες να μην μπορούν να λειτουργήσουν και οι πολίτες να μην μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται.  

Από την άλλη πλευρά, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δομών της δημόσιας διοίκησης και της εκπόνησης νέων οργανογραμμάτων, για πρώτη φορά καταρτίστηκαν σχέδια στελέχωσης για κάθε φορέα, στα οποία περιγράφονται οι ανάγκες σε θέσεις εργασίας που κρίνονται απαραίτητες για την εκτέλεση του κατά περίπτωση διοικητικού έργου. Επιπλέον, η Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε εκπονήσει προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το έτος 2015, με βάση τα αιτήματα των Υπουργείων, ο οποίος είχε εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης στις 23/12/14. Περαιτέρω, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, κάνοντας χρήση των διατάξεων περί κινητικότητας και δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών για νέες προσλήψεις, ενίσχυσε σημαντικά νευραλγικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα των υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Πώς προγραμματίζετε να διαχειριστείτε τις εναπομείνασες, περίπου 3.500 προσλήψεις, έως το τέλος του έτους;
  2. Με ποιο τρόπο σχεδιάζετε να καλύψετε τα πολυάριθμα κενά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί  σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου, εξαιτίας των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, δεδομένου των περιορισμών των προσλήψεων και του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού εναπομεινασών προσλήψεων;
  3. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα κενά σε υπηρεσίες, οι οποίες είχαν ενισχυθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το πρόγραμμα κινητικότητας, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, η αντιμετώπιση του παραεμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία, και με το ν. 4325/2015 αποψιλώθηκαν εκ νέου;
  4. Τέλος, αναφορικά με τις εγκρίσεις για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, σε ποια επίπεδα βρίσκεται για το έτος 2015, δεδομένου ότι επιβαρύνουν επίσης τον Κρατικό Προϋπολογισμό;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

α/αΟνοματεπώνυμοΕκλογική Περιφέρεια
1Νίκη Κ. ΚεραμέωςΕπικρατείας            
2Χαράλαμπος ΑθανασίουΛέσβου 
3Σάββας ΑναστασιάδηςΒ’ Θεσσαλονίκης 
4Ιωάννης ΑνδριανόςΑργολίδος 
5Ιωάννης ΑντωνιάδηςΦλωρίνης 
6Μαρία ΑντωνίουΚαστοριάς 
7Άννα- Μισέλ ΑσημακοπούλουΒ’ Αθηνών 
8Γεώργιος ΒαγιωνάςΧαλκιδικής 
9Κωνσταντίνος ΒλάσηςΑρκαδίας 
10Σοφία ΒούλτεψηΒ’ Αθηνών 
11Γεώργιος ΓεωργαντάςΚιλκίς 
12Σπυρίδων- Άδωνις ΓεωργιάδηςΒ’ Αθηνών 
13Στέργιος ΓιαννάκηςΠρεβέζης 
14Βασίλειος ΓιόγιακαςΘεσπρωτίας 
15Κωνσταντίνος ΓκιουλέκαςΑ’ Θεσσαλονίκης 
16Αθανάσιος ΔαβάκηςΛακωνίας 
17Χρίστος ΔήμαςΚορινθίας 
18Σταύρος ΚαλαφάτηςΑ’ Θεσσαλονίκης 
19Κωνσταντίνος ΚαραμανλήςΣερρών 
20Θεόδωρος ΚαράογλουΒ’ Θεσσαλονίκης 
21Συμεών (Σίμος) ΚεδίκογλουΕυβοίας 
22Χρήστος ΚέλλαςΛαρίσης 
23Ιωάννης ΚεφαλογιάννηςΡεθύμνης 
24Εμμανουήλ (Μάνος) ΚόνσολαςΔωδεκανήσου 
25Κωνσταντίνος ΚουκοδήμοςΠιερίας 
26Γεώργιος ΚουμουτσάκοςΒ’ Αθηνών 
27Δημήτριος ΚυριαζίδηςΔράμας 
28Παναγιώτης (Νότης) ΜηταράκηςΧίου 
29Ευάγγελος ΜπασιάκοςΒοιωτίας 
30Χρήστος ΜπουκώροςΜαγνησίας 
31Αθανάσιος ΜπούραςΑττικής 
32Βασίλειος ΟικονόμουΕπικρατείας 
33Νικόλαος ΠαναγιωτόπουλοςΚαβάλας 
34Αικατερίνη Παπακώστα-ΣιδηροπούλουΒ’ Αθηνών 
35Κωνσταντίνος ΣκρέκαςΤρικάλων 
36Δημήτριος ΣταμάτηςΕπικρατείας 
37Θεόδωρος ΦορτσάκηςΕπικρατείας 
38Μάξιμος ΧαρακόπουλοςΛαρίσης 
39Κωνσταντίνος (Κωστής) ΧατζηδάκηςΒ’ Αθηνών