Κώστας Βλάσης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε στους αγρότες το (αντι-)κοινωνικό πρόσωπό της!».

Είναι γεγονός ότι  χιλιάδες αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Γεγονός όμως είναι, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων είναι τραγική και γίνεται τραγικότερη με τα όσα νομοθετεί ή σχεδιάζει ή «Δεύτερη φορά Αριστερά» κυβέρνηση γι’ αυτούς, για ένα από τα πιο αδικημένα τμήματα του λαού.

Με την μείωση του ακατάσχετου στα 1.250 ευρώ, απ’ τα 1.500 ευρώ που ίσχυε επί προηγούμενων κυβερνήσεων, και, προπαντός, με τον αυτόματο συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιδοτήσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλοί, πάρα πολλοί αγρότες αδυνατούν να ικανοποιήσουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, μέσα μάλιστα στην φοροεπιδρομή των ημερών ……. Και έρχονται Χριστούγεννα και ήρθε ο Χειμώνας και ήρθε το (αντι-)κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης των κούφιων υποσχέσεων και των λεκτικών παραδείσων.

Για την κατάσχεση των Αγροτικών Επιδοτήσεων ο Κώστας Βλάσης βουλευτής Αρκαδίας, υπέβαλε, μαζί με συναδέλφους του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία και παραθέτουμε.

                                                                                 Α.Π.:  1912

                                                                  Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου  2015

                                                  ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1.        τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

2.        τον Υπουργό  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη

3.        τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Κατάσχεση  Αγροτικών Επιδοτήσεων από Τραπεζικούς Λογαριασμούς Αγροτών

Από το τέλος Νοέμβρη εξελίσσεται ένα δράμα που πλήττει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ιδιαίτερα αυτούς με χαμηλά εισοδήματα.  Ειδικότερα, με τη συρρίκνωση του ακατάσχετου από τα 1500 ευρώ στα 1250 ευρώ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη διαδικασία του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα , χιλιάδες αγρότες είδαν τις τελευταίες ημέρες να εξανεμίζονται από τους τραπεζικούς τους  λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Είναι σαφές πως αυτή η ενέργεια δημιουργεί ένα ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα για μια κατηγορία πολιτών των οποίων το ετήσιο εισόδημα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα πολυαναμενόμενα γι’ αυτούς χρήματα των επιδοτήσεων θα κάλυπταν βασικές ανάγκες, όπως έξοδα διατροφής, θέρμανσης ή ακόμη και εξόφληση φαρμακείων από οφειλές σε φάρμακα που αφορούν ηλικιωμένους. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το συγκεκριμένο μέτρο του αυτόματου συμψηφισμού / κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεων αποκτά χαρακτήρα μάστιγας απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που τον τελευταίο χρόνο με τα μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται από την Κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο του κυκλώνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί το Κοινωνικό Πρόσωπο του Κράτους και  Τραπεζικού Συστήματος, ιδιαίτερα απέναντι σε ανθρώπους του μόχθου και χαμηλών εισοδημάτων, που παλεύουν για να διασφαλίσουν βασικές ανάγκες επιβίωσης, αλλά και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της αγροτικής τους δραστηριότητας την επόμενη χρονιά, με όρους βιωσιμότητας.   

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

α. Θα σταματήσει ο αυτόματος συμψηφισμός / κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού πριν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυο μερών;

β. Θα οριστεί ελάχιστο ασυμψήφιστο / ακατάσχετο όριο κατ’ελάχιστον 1500 ευρώ όπως ίσχυε για μισθούς και συντάξεις αναφορικά με οφειλές προς το δημόσιο;

γ. Θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών, με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα;

δ. Τι σκοπεύετε να κάνετε για όλα τα παραπάνω;

           Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.        Σκρέκας Κωνσταντίνος

2.        Οικονόμου Βασίλης

3.        Κέλλας Χρήστος

4.        Γιακουμάτος Γεράσιμος

5.        Μπούρας Αθανάσιος

6.        Τσιάρας Κώστας

7.        Κεδίκογλου Σίμος

8.        Κατσανιώτης Ανδρέας

9.        Βαγιωνάς Γεώργιος

10.      Κεφαλογιάννης Ιωάννης

11.      Αυγενάκης Λευτέρης

12.      Μπασιάκος Βαγγέλης

13.      Σαλμάς Μάριος

14.      Παναγιωτόπουλος Νίκος

15.      Καραμανλής Κωνσταντίνος

16.      Βλάσης Κώστας

17.      Αντωνιάδης Ιωάννης

18.      Βούλτεψη Σοφία Βουλευτής

19.      Γιόγιακας Βασίλειος

20.      Μπουκώρος Χρήστος

21.      Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ

22.      Δήμας Χρίστος

23.      Γεωργαντάς Γεώργιος

24.      Χαρακόπουλος Μάξιμος

25.      Κουκοδήμος Κωνσταντίνος

26.      Δαβάκης Αθανάσιος

27.      Αντωνίου Μαρία

28.      Κόνσολας Εμμανουήλ

29.      Αναστασιάδης Σάββας

30.      Κυριαζίδης Δημήτριος

31.      Ανδριανός Ιωάννης

32.      Καββαδάς Αθανάσιος

33.      Κουμουτσάκος Γεώργιος

34.      Βεσυρόπουλος Απόστολος