Επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 205/30-11-2020 πρώτου κύκλου της Βουλευτού Α΄ Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 κ. Μαρίας Απατζίδη προς τον Υπουργό Εξωτερικών, με θέμα: «Υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑ ΒΛΑΣΗ

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία συνάδελφε, ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα μας και η σύσφιγξη και η εμβάθυνση των σχέσεων με τους Έλληνες της διασποράς συνιστά μια στρατηγική προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό εργαζόμαστε συστηματικά. Ξεκίνησε και με τον προηγούμενο Υφυπουργό, τον κ. Διαματάρη και πιστεύω ότι συνεχίζω και εγώ με τον ίδιο τρόπο.

Η δημιουργία, λοιπόν, της νέας Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού αποτελεί μια θεσμική τομή, πρώτον, διότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, παρ’ ότι λειτουργούσε υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν ήταν ενταγμένη στο οργανόγραμμά του και αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να δώσουμε λύσεις σ’ αυτό.

Δεύτερον, από την ενοποίηση αυτή δημιουργείται μια νέα ισχυρή γενική γραμματεία, η οποία συντονίζει και υλοποιεί με έναν ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο όλες τις δράσεις και τις λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των Ελλήνων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, δηλαδή τα προξενικά, τα θρησκευτικά, τα εκπαιδευτικά και τα πολιτιστικά θέματα.

Επίσης, μέσω της συγχώνευσης αυτής δίνεται πλέον η δυνατότητα ενίσχυσης της γενικής γραμματείας με νέο ανθρώπινο δυναμικό από το Υπουργείο Εξωτερικών –κι αυτό το αναφέρω, γιατί μιλήσατε για αποψίλωση ανθρώπινου δυναμικού- ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εύρυθμη λειτουργία της, δεδομένης της μείωσης των υπαλλήλων από τη συνταξιοδότησή τους.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία που διανύουμε, είναι το εξής: Στη νέα αυτή γενική γραμματεία μέσω της δημόσιας διπλωματίας προάγονται οι δίκαιες θέσεις της χώρας και αναδεικνύεται με αναβαθμισμένο τρόπο η διεθνής εικόνα της χώρας μας. Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως είναι γνωστό, ο Απόδημος Ελληνισμός και η απανταχού ομογένεια διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο. Αυτός είναι και ένας επιπρόσθετος λόγος, για τον οποίο αποφασίσαμε και συμπεριλάβαμε στον τομέα ευθύνης της γενικής γραμματείας, μαζί με τον Απόδημο Ελληνισμό και τη δημόσια διπλωματία, έναν τομέα που έχει στόχο να καταρτίσει και να εφαρμόσει μία στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική, η οποία θα προωθεί τις επίσημες θέσεις της χώρας και επίσης, θα αντικρούει ανά πάσα στιγμή τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται για την Ελλάδα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να αναφέρω, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω ότι όχι μόνο δεν μιλάμε για υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, αλλά αντιθέτως για αναβάθμισή της.

Ευχαριστώ πολύ.».

{Βουλευτής κα Μαρία Απατζίδη}

«Κυρία Απατζίδη, πραγματικά μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το ότι μιλάτε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν είστε το μόνο κόμμα το οποίο δεν ψήφισε το νόμο τον οποίο φέραμε στη Βουλή, ο οποίος θα δεχτώ ότι σίγουρα δεν ήταν αυτό που και εμείς θέλαμε να ψηφίσουμε. Είχαμε πει από την αρχή ότι εμείς θέλαμε να διευκολύνουμε την ψήφο όλων των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου κι αν βρίσκονται, ακόμα και με επιστολική ψήφο, και που έχουν τη δυνατότητα τώρα, εάν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Μπορεί να μην ήταν αυτό το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή αυτό που το θέλαμε, παρ’ όλα αυτά εμείς δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να πούμε «όχι» στο πρώτο βήμα. Αυτό το «όχι» το είπατε εσείς, το μόνο κόμμα που καταψήφισε αυτόν τον νόμο και τώρα έρχεστε και υπερθεματίζετε για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Εμείς, λοιπόν, ως Κυβέρνηση δείχνουμε πραγματικά το τεράστιο ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό του εξωτερικού, που πραγματικά τον θεωρούμε ένα εξαιρετικά πολύτιμο κεφάλαιο.

Ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν ένα από όλα αυτά τα βήματα που έχουμε ακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα για να δείξουμε πραγματικά τι αισθανόμαστε και με ποιον τρόπο θέλουμε να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας για τους Έλληνες του εξωτερικού. Εκτός από αυτό, όμως, έχουμε προχωρήσει και στην ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών και σε διάφορες δημιουργικές πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και σε πολλά άλλα, τα οποία αποδεικνύουν εμπράκτως τη σημασία που δίνουμε στη σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας.

Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ να σταθώ και σε ένα άλλο θέμα, το οποίο αναφέρατε επανειλημμένως και το οποίο αφορά στη στελέχωση της νέας γενικής γραμματείας. Η συγχώνευση για την οποία ψέγετε το Υπουργείο Εξωτερικών στην πραγματικότητα δημιουργεί μία υπεργραμματεία, όπως είπα και προηγουμένως, στην οποία πλέον των υπαλλήλων που υπήρχαν πριν θα υπάρχουν και υπάλληλοι με βαθιά κατάρτιση. Μιλάμε για τον διπλωματικό κλάδο με τα άξια στελέχη του, όπως και για τον κλάδο των συμβούλων επικοινωνίας. Όλοι αυτοί πλέον υπάγονται σ’ αυτήν τη γενική γραμματεία και νομίζω ότι αυτή η πολυσυλλεκτική ομάδα ανθρώπων υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας απαρτίζουν πλέον ένα δυναμικό ανθρώπινο οπλοστάσιο γνώσης και εμπειρίας.

Η πανδημία, δυστυχώς, κυρία συνάδελφε, δεν μας επιτρέπει να βρισκόμαστε διά ζώσης κοντά στους ομογενείς μας. Καταβάλλουμε, όμως, και να είστε σίγουρη γι’ αυτό κάθε προσπάθεια για να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς τους με τη μητέρα πατρίδα. Ενημερωνόμαστε, καταγράφουμε αδυναμίες, εργαζόμαστε σκληρά για την επίλυση των προβλημάτων τους. Και εδώ επαναφέρω το θέμα των προξενικών διαδικασιών. Προσπαθούμε και ψηφιοποιούμε κάθε μέρα όλο και κάτι παραπάνω και σ’ αυτή την προσπάθεια η νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού συμβάλλει καθοριστικά στην συνεκτική αντιμετώπιση των θεμάτων της Ομογένειας.

Σας ευχαριστώ πολύ.».