Ανοιχτή Επιστολή Κώστα Βλάση – Είναι ώρα για παρέλαση και χορούς;

Η 25η Μαρτίου 1821, αρχή της Εθνεγερσίας και ημέρα της Παλιγγενεσίας, μνημονεύεται με συγκίνηση και τιμάται από όλους τους Έλληνες, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΤΡΙΠΟΛΗ, με σημαντικότατη συμμετοχή στην ευόδωση του Αγώνα και με μεγάλο μερίδιο εθνικής τιμής και επαίνου, δικαιούται να γιορτάζει με ξεχωριστή υπερηφάνεια και λαμπρότητα την επέτειο αυτή. Και οι Τριπολίτες νιώθουν και βιώνουν το νόημά της.

Όμως, η σημερινή ΚΑΤΟΧΗ της πόλης από τα σκουπίδια, η απαράδεκτη εικόνα δρόμων και πλατειών, η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία συσσώρευση και παραμονή παντός είδους απορριμμάτων σε κάθε σημείο της, εξαφανίζουν κάθε διάθεση χαράς και πανηγυρικών εορτασμών.

Ως δημότης και ως γιατρός, έκρουσα έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία, κατέθεσα αγωνιώδη Eρώτηση στους υπουργούς, έφερα το θέμα στην Βουλή – έναν και πλέον μήνα τώρα!

Ουδεμία κίνηση, ουδεμία συγκίνηση… και ουδεμία ουσιώδης απάντηση με λόγια που να συνοδεύονται από πράξεις………

Η Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού (Δήμος και Περιφέρεια) αποδεικνύεται, στην πράξη, ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αναλώνεται σε αλληλοκατηγορίες. Η υπόθεση της ξέφυγε. Προσβάλλει την πόλη και τους πολίτες, οι οποίοι μαζικά βγήκαν στους δρόμους – μάταια μέχρι στιγμής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιορίζεται στη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς το Δήμο Τρίπολης (με χρέωση λογαριασμού του Υπουργείου που ούτως ή άλλως προορίζεται για την κάλυψη αναγκών των ΟΤΑ) παραπέμποντας το θέμα στον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Τρίπολης.

Με τη σειρά του, ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου δηλώνει αναρμόδιος, «πετάει το μπαλάκι» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αρκείται στην αναφορά σε σχετικό διαγωνισμό.

Η δε Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης προχωρούν στην έγκριση όρων μεταξύ τους προγραμματικής σύμβασης, για την υλοποίηση έργου με σκοπό την αντιμετώπιση της ΕΚΤΑΚΤΗΣ ανάγκης, προκαλώντας έντονες ενστάσεις, καθώς με τον τρόπο αυτό, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πρόσκαιρα και προοιωνίζεται επανεμφάνισή του, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, η παρουσία μου στην εορτάσιμη Δοξολογία και στην Απόδοση Τιμής στο Μνημείο – αποτελεί και καθήκον και χρέος και χαρά. Ως εκεί όμως. Ούτε τα μάτια ούτε η καρδιά αντέχουν το σουρεαλιστικό και σίγουρα κωμικοτραγικό σκηνικό παρελάσεων, χορών, τραγουδιών και επιδείξεων μέσα στη σημερινή πραγματικότητα της πόλης.

Τα σκουπίδια θα φύγουν ασφαλώς -ελπίζω εντός ημερών. Η οργή των δημοτών θα τα απομακρύνει. Ευχή και ελπίδα και προσπάθεια όλων μας: να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, να μην ξαναδούμε στην Τρίπολη και στα χωριά του Δήμου τις εικόνες που βλέπουμε τρεις μήνες τώρα, λόγω ανικανότητας ή σύγκρουσης συμφερόντων. Και τότε θα έχουμε καιρό και διάθεση για παρελάσεις, για χορούς, για γιορτές…