Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Βλάσης, απηύθυνε χαιρετισμό στην εξαιρετική εκδήλωση «Greek Revolution – Greek Language Revolution”, που διοργάνωσε η Πρεσβεία μας στο Λονδίνο και ο Πρέσβυς κ. Ραπτάκης στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά και της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας.
Μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις καταξιωμένων επιστημόνων πραγματοποιήσαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα ψηφιακή διαδρομή από την ποίηση του Σολωμού και του Κάλβου, στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και του Κολοκοτρώνη, μέχρι και τη νεότερη ελληνική ποίηση.
Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών:
Κύριε Πρέσβη,
Αγαπητοί καθηγητές και καθηγήτριες,
Αγαπητοί φίλοι,
Θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Ιωάννη Ραπτάκη, για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης με θέμα «Greek Revolution – Greek Language Revolution», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών τόσο της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», όσο και των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, για τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα, όταν σε τέτοιες εκδηλώσεις, προσκαλούνται να συμβάλλουν ως ομιλητές, και ξένοι καθηγητές και επιστήμονες. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της οικουμενικότητας της ελληνικής γλώσσας, ο πλούτος και το εύρος της οποίας συγκινεί πλήθος ανθρώπων, παντού στον κόσμο.
Με την ιδιότητά μου ως Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό έρχομαι καθημερινά σε επαφή τόσο με ομογενείς που διαβιούν στο εξωτερικό, όσο και με ξένους πολίτες, που συνδέονται με την Ελλάδα, με δεσμούς αγάπης για την γλώσσα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της. Έχω ως εκ τούτου προσωπική εμπειρία, αφενός της ανάγκης των Ελλήνων του εξωτερικού να διατηρήσουν άσβεστη την ελληνική παιδεία, αφετέρου δε της δίψας των αλλοδαπών πολιτών να εντρυφήσουν στον ελληνικό πολιτισμό μέσω της εκμάθησης της ελληνικής. Σήμερα, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται και από ξένους καθηγητές σε Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και η σημερινή εκδήλωση, στην οποία έχουν κληθεί να μιλήσουν επιφανείς Βρετανοί καθηγητές, είναι ένα απτό παράδειγμα.
Κατά τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποτίουμε φόρο τιμής, όχι μόνο στην ανδρεία των αγωνιστών αλλά και στην επιμονή τους να φέρουν εις πέρας μία αποστολή που εκείνη τη ιστορική στιγμή φαινόταν ακατόρθωτη. Ήταν το πνεύμα της Ελευθερίας και του Ελληνικού Πολιτισμού που συγκίνησαν την Ευρώπη και, σμιλεύοντας το φιλελληνικό κίνημα, οδήγησαν στη δυναμική υποστήριξη των δικαίων των ξεσηκωμένων Ελλήνων. Η Μεγάλη Βρετανία υπήρξε μια εκ των χωρών που στήριξαν τα δίκαια και αυτές τις αξίες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον εθνικό αγώνα. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφερθούμε στη δημιουργία του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, το οποίο συστάθηκε τον Μάρτιο του 1823, με κύριο σκοπό την υποστήριξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και στους 99 καταγεγραμμένους Βρετανούς φίλους της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση στην ιστορία κατέχει ο Λόρδος Βύρωνας. Δεν λησμονούμε, επίσης, την συμβολή της Μεγάλης Βρετανίας τόσο στο διπλωματικό όσο και στο πολεμικό πεδίο, με την Ναυμαχία του Ναυαρίνου να καταγράφεται ως καθοριστικό σημείο στην πορεία του αγώνα για την δημιουργία του Ελληνικού κράτους, που έλαβε τελικώς σάρκα και οστά, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ανεξαρτησίας στο Λονδίνο, στις 3 Φεβρουαρίου 1830. Το Πρωτόκολλο αυτό, συνιστά την πρώτη επίσημη, διεθνή διπλωματική πράξη, που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Αγαπητοί φίλοι,
Ζείτε και εργάζεστε στην Μεγάλη Βρετανία. Μια φίλη χώρα, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί άριστες διπλωματικές σχέσεις. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας εξαιτίας της πανδημίας, οι Βρετανοί πολίτες συνέχισαν και κατά το δύσκολο 2020 να επισκέπτονται τη χώρα μας. Εύχομαι το 2021, έτος σταθμό για την ελληνική ιστορία, να αποτελέσει την απαρχή εξόδου από την πανδημία, ώστε οι φιλέλληνες όλου του κόσμου να μπορέσουν να ξαναγευθούν τους καρπούς του ελληνικού πολιτισμού στη γενέτειρα του.